Τιμητική εκδήλωση για τον Δημήτρη Κυρτάτα – παρουσίαση συλλογικού τόμου

Post Augustum. Τιμητικός τόμος αφιερωμένος στον Δημήτρη Ι. Κυρτάτα, Δ. Ιωσήφ – Σ. Παρασκευαΐδης, Π. Παρθένης (επιμ.), εκδόσεις Ηρόδοτος, Αθήνα 2023.

Ο τιμητικός τόμος περιλαμβάνει μια συλλογή μελετών αφιερωμένων στον ομότιμο καθηγητή αρχαίας ιστορίας Δημήτρη Ι. Κυρτάτα, με αφορμή την αφυπηρέτησή του από το ελληνικό πανεπιστήμιο. Οργανώθηκε από το επιστημονικό περιοδικό Post Augustum και εκδόθηκε από τον εκδοτικό οίκο Ηρόδοτος τον Ιούλιο του 2023.

Ο Δημήτρης Κυρτάτας συνδύασε την ιδιότητα του δασκάλου που εμπνέει και ανοίγει δρόμους γνώσης και σκέψης στους φοιτητές του με την πλούσια επιστημονική προσφορά στη μελέτη και την κατανόηση της αρχαίας ιστορίας. Ανέδειξε στην Ελλάδα την περίοδο της ύστερης αρχαιότητας ως συναρπαστικό αντικείμενο ιστορι­κής έρευνας. Σε όλη του την πορεία, τίμησε και τιμά βαθιά τον κοινωνικό ρόλο του επιστήμονα. Παράλληλα με τη διεθνή του παρου­σία, φροντίζει πάντα με συνέπεια να απευθύνεται στο ελληνικό κοινό, κοινωνώντας τακτικά τα πορίσματα των ερευνών του για το αρχαίο παρελθόν, δια­λύοντας ιδεολογικές εμμονές και διαφωτίζοντας δύσκολα θέματα.

Permanent link to this article: http://www.postaugustum.com/en/%cf%84%ce%b9%ce%bc%ce%b7%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%ae-%ce%b5%ce%ba%ce%b4%ce%ae%ce%bb%cf%89%cf%83%ce%b7-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%84%ce%bf%ce%bd-%ce%b4%ce%b7%ce%bc%ce%ae%cf%84%cf%81%ce%b7-%ce%ba%cf%85%cf%81/