Τον καιρό του λοιμού: βιβλιοπαρουσίαση στο Athens Book Space

Παρασκευή 24 Νοεμβρίου στις 19.00

Οι Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης και το Athens Book Space διοργανώνουν συζήτηση με αφορμή το βιβλίο Τον καιρό του Λοιμού. Επιδημίες στην αρχαιότητα που ξεπέρασαν τη λογική. Στην εκδήλωση θα συνομιλήσουν ο μεταφραστής του βιβλίου Στέφανος Παρασκευαΐδης, διδάκτωρ Αρχαίας Ιστορίας και ο διευθυντής της σειράς “Διάλογοι με την αρχαιότητα” Δημήτρης Ι. Κυρτάτας, ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Ημέρα: Παρασκευή 24 Νοεμβρίου 2023
Ώρα: 19:00
Χώρος: Athens Book Space

Οι μεγάλες επιδημίες ξεχώρισαν από πολύ νωρίς ως σημαντικά και αξιομνημόνευτα γεγονότα. Ο τόμος αυτός περιλαμβάνει μια πλούσια συλλογή κειμένων, τα οποία περιγράφουν από διαφορετικές οπτικές γωνίες το φαινόμενο των επιδημιών και τον αντίκτυπό τους στις αρ­χαίες κοινωνίες. Τα δεδομένα που παρουσιάζουν οι αρχαίοι συγγραφείς δίνουν συχνά την εντύπωση ότι ξεπερνούν την ίδια την ανθρώπινη λογική και πολλές φορές αφήνουν να διαφανεί το στοιχείο της αμφισβήτησης, της αβεβαιότητας και της αντιφατικότητας στις αντιδράσεις των ανθρώπων.

Η εμπειρία της πρόσφατης πανδημίας κάνει τα κείμενα αυτά να μοιάζουν ασυνήθιστα επίκαιρα. Ο σημερινός αναγνώστης θα εντοπίσει προβλήματα και ερωτή­ματα που πιθανόν να έχουν απασχολήσει και τον ίδιο. Μπορεί μάλιστα ο αρχαίος άνθρωπος να του φανεί λιγότερο αρχαίος και περισσότερο άνθρωπος, με τους ίδιους φόβους και την ίδια θνητότητα.

Διευθυντής σειράς: Δημήτρης I. Κυρτάτας

Τα βιβλία της σειράς καλούν σε έναν νέο διάλογο με την αρχαιότητα. Τα κείμενα κάθε τόμου, που προσφέρονται σε νεοελληνική απόδοση, φωτίζουν όψεις της καθημερινής ζωής, των θεσμών ή των ιδεών που εξακολουθούν να διατηρούν την επικαιρότητά τους. Επιπλέον, επιλέγονται με στόχο να αναδειχθεί τόσο ο πλούτος όσο και η ποικιλία των συμπεριφορών και των νοοτροπιών του αρχαίου κόσμου. Εμφανίζουν τους αρχαίους Έλληνες διαφορετικών εποχών και διαφορετικών πεποιθήσεων να διαλέγονται και να αντιπαρατίθενται μεταξύ τους ή με αλλοεθνείς· και τους εθνικούς να διαλέγονται ή να αντιπαρατίθενται με Ιουδαίους ή χριστιανούς. Η αρχαιότητα προβάλλει έτσι από τη μια πλευρά επίκαιρη και από την άλλη σύνθετη, πολύμορφη και αντιφατική.

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: http://www.postaugustum.com/%cf%84%ce%bf%ce%bd-%ce%ba%ce%b1%ce%b9%cf%81%cf%8c-%cf%84%ce%bf%cf%85-%ce%bb%ce%bf%ce%b9%ce%bc%ce%bf%cf%8d-%ce%b2%ce%b9%ce%b2%ce%bb%ce%b9%ce%bf%cf%80%ce%b1%cf%81%ce%bf%cf%85%cf%83%ce%af%ce%b1%cf%83/