μήτε άρρεν μήτε θήλυ

μήτε άρρεν μήτε θήλυ: Ιστορίες ευνούχων στην αρχαιότητα, Διάλογοι με την αρχαιότητα, Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, 2021

Εισαγωγή – μετάφραση – σχόλια: Σπύρος Ράγκος

 

ΛΟΥΚΙΑΝΟΣ • ΦΙΛΟΣΤΡΑΤΟΣ • ΕΠΙΦΑΝΙΟΣ ΚΥΠΡΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΑΙΣΑΡΕΙΑΣ • ΚΥΡΙΛΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ

Λόγω της στειρότητάς τους, οι ευνούχοι χρησιμοποιήθηκαν στην αρχαιότητα, σε μεγάλο βαθμό, ως φύλακες και υπηρέτες των συζύγων και παλλακίδων βασιλέων ή άλλων αρχόντων. Βρέθηκαν έτσι στα ενδότερα των ανακτόρων και των οίκων εξουσίας. Το γεγονός αυτό τους ανέδειξε συχνά σε σημαντικούς παράγοντες της πολιτικής ζωής. Τον τέταρτο και τον πέμπτο αιώνα μ.Χ., οι ευνούχοι απέκτησαν εξουσίες αδιανόητες για τους αυλικούς του πρώτου ή δεύτερου αιώνα. Ευρύτερα γνωστός στην αρχαιότητα ήταν και ο θρησκευτικός ευνουχισμός που συνδέθηκε με το όνομα της Κυβέλης και τους ιερείς της. Ο σεβασμός αλλά και ο τρόμος των πιστών για τη Μεγάλη Θεά απαιτούσε κάποτε τελετουργικούς αυτοευνουχισμούς.

Τα κείμενα που σταχυολογούνται στον τόμο αυτό ανήκουν σε εθνικούς και χριστιανούς συγγραφείς. Παρά τις διαφορετικές θρησκευτικές καταβολές τους, όλα εκφράζουν μια κοινή στάση αποδοκιμασίας για την ανατολικής προέλευσης πρακτική του ευνουχισμού, που ίσως ανάγεται στην παράδοση του κλασικού ελληνισμού και τη μέριμνά του για φυσική αρτιμέλεια.

 

0 Shares:
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Διαβάστε περισσότερα

Άλμπερτ Ντίτεριχ, Νέκυια: Συμβολή στη ερμηνεία της “Αποκάλυψης” του Πέτρου

Άλμπερτ Ντίτεριχ, Νέκυια: Συμβολή στη ερμηνεία της “Αποκάλυψης” του Πέτρου, Gutenberg, Αθήνα 2004 Επιμέλεια Δημήτρης Κυρτάτας Μετάφραση Μαίρη…
Διαβάστε περισσότερα