Συντομογραφίες: Περιοδικά, σειρές και έργα αναφοράς για την ιστορία του Πρώιμου Χριστιανισμού

 ABD       The Anchor Yale Bible Dictionary (παλιότερα, The Anchor Bible Dictionary)

The Anchor Yale Bible Dictionary, Volumes 1-6. D. N. Freedman, Editor-in-chief; Associate Editors: G. A. Herion, D. F. Graf, J. D. Pleins; Managing Editor: A. B. Beck. Doubleday, New York 1992 (ανατύπωση New Haven, Conn.; London : Yale University Press, 2008).

Εξάτομο λεξικό της Βίβλου, τμήμα του εκδοτικού προγράμματος Anchor Bible Series. To 2007, ο οίκος Yale University Press απέκτησε τα δικαιώματα της σειράς, μετονομάζοντάς τη σε Anchor Yale Bible Series (βλ. λ.). Περιλαμβάνει περισσότερα από 6.000 λήμματα, με εικόνες και χάρτες. Περιλαμβάνει λήμματα για μη Βιβλικά κείμενα (ψευδεπίγραφα, Απόκρυφα, Ναγκ Χαμάντι κ.ά.) και θέματα που σχετίζονται με τη Βίβλο, τον Ιουδαϊσμό και τον πρώιμο χριστιανισμό.

Ιστότοπος

Ψηφιακή μορφή

 The Anchor Yale Bible Series (παλιότερα, Anchor Bible Series)

Εκδοτικό πρόγραμμα αφιερωμένο στη Βίβλο και τις Βιβλικές σπουδές. Ξεκίνησε το 1956 ως Anchor Bible Series, με την έκδοση σχολιολογίων Βιβλικών κειμένων. Η σειρά πέρασε στον έλεγχο του οίκου Yale University Press το 2007, οπότε μετονομάστηκε σε Anchor Yale Bible Series. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει:

ACO        Acta Conciliorum Oecumenicorum

Κριτικές εκδόσεις πεπραγμένων Οικουμενικών Συνόδων από τον κλασικό φιλόλογο και εκκλησιαστικό ιστορικό E. Schwartz, από το 1914 ως το 1940. Κάθε τόμος (tomus) περιλαμβάνει διασωθέντα πεπραγμένα Οικουμενικών Συνόδων και πρώιμες μεταφράσεις τους στα αρχαία Ελληνικά και τα Λατινικά. Η εισαγωγή είναι γραμμένη στα λατινικά. Η σειρά έχει οργανωθεί εκδοτικά με βάση την τριμερή διαίρεση tomus, volumen, pars, και περιλαμβάνει τέσσερις Tomos:

  1. Concilium Universale Ephesenum, αφιερωμένος στη Σύνοδο της Εφέσου (Γ΄ Οικουμενική Σύνοδος, 431 μ.Χ.). Αποτελείται από πέντε volumina, ορισμένα από τα οποία διακρίνονται σε επιμέρους partes.
  2. Concilium Universale Chalcedonense, αφιερωμένος στη Σύνοδο της Χαλκηδόνας (Δ΄ Οικουμενική Σύνοδος, 451 μ.Χ.). Αποτελείται από έξι volumina, ορισμένα από τα οποία διακρίνονται σε επιμέρους partes.
  3. Collectio Sabbaitica contra Acephalos et Origenistas destinata, αφιερωμένος σε συνοδικές καταδίκες των απόψεων του Ωριγένη και άλλων σχισματικών ομάδων.
  4. Concilium Universale Constantinopolitanum sub Iustiniano habitum, αφιερωμένος στη Δεύτερη Σύνοδο της Κωνσταντινούπολης (Ε΄ Οικουμενική Σύνοδος, 553 μ.Χ.). Αποτελείται από τρία volumina, ορισμένα από τα οποία διακρίνονται σε επιμέρους partes.

 Ιστότοπος

 Acta Sanctorum

Συλλογή αγιογραφικών κειμένων οργανωμένη με βάση την ημέρα εορτής του κάθε αγίου. Το έργο πρωτοξεκίνησε ο Ιησουίτης H. Rosweyde στις αρχές του 17ου αιώνα, και συνεχίστηκε από τον επίσης Ιησουίτη J. Bolland (Bollandus) και τους Βολανδιστές, μια ένωση λογίων, φιλολόγων και ιστορικών αφοσιωμένων στη μελέτη αγιογραφικών κειμένων. Η αρχική συλλογή περιλαμβάνει 68 τόμους, που εκδόθηκαν από το 1643 ώς το 1940.

Ιστότοπος

Ιστότοπος

 ACW      Ancient Christian Writers

Σειρά με έργα χριστιανών συγγραφέων μεταφρασμένων στην Αγγλική. Θεωρείται μια από τις πλέον αξιόλογες, κυρίως λόγω των εκτενών υποσημειώσεων και των παραπομπών στη θύραθεν γραμματεία. Η σειρά ξεκίνησε το 1946 από τον αμερικανικό εκδοτικό οίκο Newman Press, μα τα δικαιώματα επανεκτύπωσης ανήκουν πλέον στον οίκο Paulist Press.

 Ιστότοπος

 AE          LAnnée épigraphique

Περιοδική έκδοση που συγκεντρώνει και σχολιάζει δημοσιεύσεις λατινικών κυρίως επιγραφών ενός συγκεκριμένου έτους.

 

Ιστότοπος

 

Aev        Aevum. Rassegna de scienza, storiche, linguistiche, e filologiche

Περιοδική έκδοση της Φιλολογικής και Φιλοσοφικής Σχολής του πανεπιστημίου Università Cattolica del S. Cuore με επίκεντρο τις ανθρωπιστικές σπουδές, περιλαμβανομένης της ιστορίας, της επιγραφικής και της παλαιογραφίας. Εκδίδονται τρία τεύχη τον χρόνο: ένα αφιερωμένο στα Κλασικά χρόνια, ένα στον Μεσαίωνα και ένα στον σύγχρονο δυτικό κόσμο.

 Ιστότοπος

 

AJA         American Journal of Archaeology

Περιοδικό του Αρχαιολογικού Ινστιτούτου Αμερικής. Η έκδοσή του ξεκίνησε το 1885 και αποτελεί ένα από τα πλέον καταξιωμένα περιοδικά ομότιμης αξιολόγησης στον κλάδο της αρχαιολογίας. Εκδίδονται τέσσερα τεύχη τον χρόνο (κάθε Ιανουάριο, Απρίλιο, Ιούλιο και Οκτώβριο).

Ιστότοπος

 

ALMA    Archivum Latinitatis Medii Aevi

Περιοδικό αφιερωμένο στις Ανθρωπιστικές Σπουδές. Άρχισε να εκδίδεται το 1924 ως συμπλήρωμα του λεξικού Novum Glossarium Mediae Latinitatis και εξακολουθεί να εκδίδεται από το Τμήμα Λεξικογραφίας του Institut de Recherche et dHistoire des Textes (CNRS). Τα περιεχόμενά του εστιάζουν κυρίως στη λατινική λεξικογραφία και την έρευνα των μεσαιωνικών χρόνων.

  Ιστότοπος

 

AnBoll  Analecta Bollandiana

Περιοδικό κριτικής αγιογραφίας. Εκδίδεται από το 1882 από τη Société des Bollandistes. Ξεκίνησε ως συμπλήρωμα της σειράς Acta Sanctorum, αποτελώντας μια από τις σημαντικότερες πηγές αγιογραφικής έρευνας. Κάθε τεύχος περιέχει κριτικές εκδόσεις αγιογραφικών κειμένων, καθώς και σχετικές μελέτες, βιβλιοκριτικές και βιβλιογραφία που επικεντρώνεται στη μελέτη αγιογραφικών κειμένων.

 Ιστότοπος

 

ANCL     Ante-Nicene Christian Library

                Βλ. ANF.

ANF        Ante-Nicene Fathers Series

Roberts, A., and Donaldson, J. (1885–7) (eds.), Ante-Nicene Fathers, αναθ. έκδ. A. Cleveland Coxe, 10 vols. Επανεκδόσεις από τους εκδοτικούς οίκους W. B. Eerdmans, Hendrickson Publishers. Διαδικτυακά στον ιστότοπο της Christian Classics Ethereal Library.

Συλλογή έργων χριστιανών συγγραφέων που γράφτηκαν πριν από τη Σύνοδο της Νίκαιας (325 μ.Χ.), μεταφρασμένων στην Αγγλική. Απαρτίζεται από 10 τόμους, εκ των οποίων ο ένας είναι ευρετήριο. Περιλαμβάνει τα περισσότερα από τα διασωθέντα έργα των χριστιανών συγγραφέων της συγκεκριμένης περιόδου.

Η αρχική έκδοση των κειμένων απαρτιζόταν από 8 τόμους και έγινε στο Εδιμβούργο την περίοδο 1867-1873, με τίτλο AnteNicene Christian Library από τον εκδοτικό οίκο T. & T. Clark. Ουσιαστικά αποτέλεσε μια προτεσταντική απάντηση σε αντίστοιχη μεταφραστική προσπάθεια Καθολικών λογίων της Οξφόρδης με τη σειρά Library of the Fathers.

Το 1885, στις ΗΠΑ, ένας Επισκοπελιανός επίσκοπος ονόματι A. C. Coxe, διευθυντής του εκδοτικού οίκου Christian Literature Company, δίχως να έχει εξασφαλίσει νόμιμα τα σχετικά δικαιώματα, αναδιοργάνωσε τους τόμους, παραθέτοντας τα κείμενα με αδρή χρονολογική σειρά και μετονομάζοντάς τα σε Ante-Nicene Fathers. Ο Coxe διατήρησε τις μεταφράσεις της αρχικής έκδοσης, πρόσθεσε όμως δικές του εισαγωγές και σημειώσεις, οι οποίες προκάλεσαν ποικίλες αντιδράσεις. Το 1897, προστέθηκε στη σειρά ένας ακόμη τόμος (ο 9ος), με μεταφράσεις πρόσθετων κειμένων που δεν υπήρχαν στην ANCL.

Εν τέλει, οι δύο εκδοτικοί οίκοι συνεργάστηκαν, με αποτέλεσμα την έκδοση της σειράς Nicene and Post-Nicene Fathers.

 Ιστότοπος

 

ANRW   Aufstieg und Niedergang der römischen Welt

Aufstieg und Niedergang der römischen Welt: Geschichte und Kultur Roms im Spiegel der neueren Forschung, ed. H. Temporini, W. Haase, Berlin 1972–.

Εκδοτική σειρά αφιερωμένη στην ιστορία του ρωμαϊκού κόσμου, καθώς και στην κληρονομιά και την επίδρασή του στους μετέπειτα αιώνες. Οι τόμοι κατηγοριοποιούνται χρονολογικά σε τρεις περιόδους:

  1. Από τις απαρχές της Ρώμης έως το τέλος της Δημοκρατίας.
  2. Αυτοκρατορικοί χρόνοι.
  3. Ύστερη αρχαιότητα.

Οι επιμέρους μελέτες οργανώνονται σε έξι θεματικές ενότητες:

  1. Πολιτική ιστορία.
  2. Δίκαιο.
  3. Θρησκεία.
  4. Γλώσσα και λογοτεχνία.
  5. Φιλοσοφία και επιστήμες.
  6. Τέχνες.

                Ιστότοπος

Aug        Augustinianum

Περιοδικό ομότιμης αξιολόγησης που εκδίδεται από το 1961 από το Institutum Patristicum Augustinianum στη Ρώμη. Τα άρθρα του περιλαμβάνουν συμπεράσματα πρωτογενούς έρευνας και βιβλιοκριτικές που σχετίζονται με τη μελέτη της πρώιμης χριστιανικής γραμματείας και σκέψης. Κάθε χρόνο εκδίδονται δύο τεύχη.

Ιστότοπος

Ιστότοπος

AugStud               Augustinian Studies

Περιοδικό ομότιμης αξιολόγησης αφιερωμένο στη μελέτη της ζωής, της διδασκαλίας και της επίδρασης του Αυγουστίνου Ιππώνος. Στα άρθρα συμπεριλαμβάνονται βιβλιοκριτικές αντίστοιχων δημοσιεύσεων, καθώς και η ετήσια διάλεξη με θέμα τον Αυγουστίνο Ιππώνος που δίνεται κάθε φθινόπωρο στο Πανεπιστήμιο Villanova. Εκδίδεται σε δύο τεύχη ανά έτος, από το Philosophy Documentation Center σε συνεργασία με το Augustinian Institute του Πανεπιστημίου της Villanova.

 Ιστότοπος

 Aug(L)  Augustiniana, Leuven

Περιοδικό ομότιμης αξιολόγησης που εκδίδεται από το Augustijns Historisch Instituut. Είναι αφιερωμένο στη μελέτη του Αυγουστίνου Ιππώνος, του Αυγουστινιανού Τάγματος, του Αυγουστινιανισμού και του Γιανσενισμού. Εκδόθηκε για πρώτη φορά το 1951, ενώ τα άρθρα του είναι γραμμένα στην Αγγλική, τη Γαλλική, τη Γερμανική και την Ιταλική.

Ιστότοπος

AugLex AugustinusLexikon

Πολύτομο λεξικό αφιερωμένο στη ζωή, τη σκέψη, τα έργα και τους χρόνους του Αυγουστίνου Ιππώνος. Τα κείμενά του είναι γραμμένα στα Γερμανικά, τα Αγγλικά και τα Γαλλικά. Εκδίδεται από τον εκδοτικό οίκο Verlag Schwabe AG, υπό την αιγίδα της Ακαδημίας Επιστημών και Λογοτεχνίας του Mainz.

 

Ιστότοπος

 

BA          Biblical Archaeologist

                Βλ. Near Eastern Archaeology.

 

BA          Bibliothèque Augustinienne

Εκδοτική σειρά του Institut d‘Études Augustiniennes που ξεκίνησε το 1933 με στόχο την πλήρη έκδοση των έργων του Αυγουστίνου Ιππώνος. Κάθε τόμος περιλαμβάνει εισαγωγή, το λατινικό κείμενο και γαλλική μετάφραση, με κριτικό υπόμνημα και σημειώσεις.

Ιστότοπος

BAR       British Archaeological Reports

Εκδοτική σειρά που ξεκίνησε το 1974 και περιλαμβάνει περισσότερες από 3.500 εκδόσεις αρχαιολογικής έρευνας, περιλαμβανομένων μονογραφιών, εκθέσεις ανασκαφών και πρακτικών συνεδρίων. Αποτελείται πλέον από δύο επιμέρους σειρές, την International series και την British series.

Ιστότοπος

 

BETL     Bibliotheca Ephemeridum Theologicarum Lovaniensium

Σειρά που αποτελεί συμπλήρωμα των ETL. Δημοσιεύει μονογραφίες, πρακτικά συνεδρίων, βιβλιογραφικά εργαλεία, θεματικούς και τιμητικούς τόμους και μελέτες που σχετίζονται με τα πεδία της θεολογίας, της θρησκειολογίας και του κανονικού δικαίου.

 

Ιστότοπος

 

BHG       Bibliotheca Hagiographica Graeca

Κατάλογος αγιογραφικών πηγών στην αρχαία ελληνική, οργανωμένων αλφαβητικά με βάση το όνομα του αγίου. Περιλαμβάνει αναφορές σε βίους αγίων, στα λείψανα και στα θαύματά τους. Το υλικό οργανώνεται αλφαβητικά με βάση το όνομα του αγίου. Οι δύο πρώτες εκδόσεις (1895, 1909) δημοσιεύτηκαν από τους Βολανδιστές, ενώ οι νεότερες εκδόσεις έγιναν υπό την εποπτεία του εκδότη F. Halkin. Βλ. BHL και ΒΗΟ.

  • Bibliotheca hagiographica graeca; seu, Elenchus vitarum sanctorum, ed. Société des Bollandistes (Bruxelles: Apud editories, 1895).
  • Bibliotheca hagiographica graeca, 2nd ed., ed. Société des Bollandistes, Subsidia Hagiographica 8 (Bruxelles: Société des Bollandistes, 1909).
  • Bibliotheca hagiographica graeca, 3rd ed., 3 vols., ed. François Halkin, Subsidia Hagiographica 8a (Bruxelles: Société des Bollandistes, 1957 [ανατύπωση 1986]).
  • Bibliotheca hagiographica graeca. Auctarium, ed. François Halkin, Subsidia Hagiographica 47 (Brussels: Société des Bollandistes, 1969).
  • Bibliotheca hagiographica graeca. Novum Auctarium, ed. François Halkin, Subsidia Hagiographica 65 (Bruxelles: Société des Bollandistes, 1984).

  Ιστότοπος

 

BHL        Bibliotheca Hagiographica Latina

Κατάλογος αγιογραφικών πηγών στη Λατινική, οργανωμένων αλφαβητικά με βάση το όνομα του αγίου. Περιλαμβάνει αναφορές σε βίους αγίων, στα λείψανα και στα θαύματά τους. Το υλικό οργανώνεται αλφαβητικά με βάση το όνομα του αγίου. Η πρώτη έκδοση (1898-1901), σε δύο τόμους, καθώς και το συμπλήρωμά της (1911) ετοιμάστηκε από τους Βολανδιστές. Το νεότερο συμπλήρωμα (που ενσωματώνει τα περιεχόμενα και του παλαιότερου) είναι έργο του Βολανδιστή H. Fros. Βλ. BHLms.

  • Bibliotheca hagiographica latina antiquae et mediae aetatis. 1. Brussels. 1898–1899. (A–J)
  • Bibliotheca hagiographica latina antiquae et mediae aetatis. 2. Brussels. 1900–1901. (K–Z)
  • Bibliotheca hagiographica latina antiquae et mediae aetatis. Supplementi editio altera auctior. Brussels.
  • Fros, Henryk, ed. (1986). Bibliotheca hagiographica latina antiquae et mediae aetatis. Novum supplementum. Brussels: Société des Bollandistes.

 

BHLms  Bibliotheca Hagiographica Latina manuscripta

Βάση δεδομένων που συγκεντρώνει τις αγιογραφικές πηγές της BHL, καθώς και τους καταλόγους των αγιογραφικών χειρογράφων της Subsidia hagiographica και των Analecta Bollandiana. Παρέχει δυνατότητα ηλεκτρονικής αναζήτησης με βάση το όνομα ενός αγίου ή ενός κειμένου, ή με βάση τον αριθμό της BHL, προβάλλοντας έναν κατάλογο όλων των χειρογράφων που περιλαμβάνουν αυτό το όνομα ή το συγκεκριμένο κείμενο. Τα χειρόγραφα παρατίθενται είτε με αλφαβητική σειρά των τοποθεσιών στις οποίες φυλάσσονται είτε με χρονολογική σειρά.

 Ιστότοπος

Ιστότοπος

 

BHO       Bibliotheca Hagiographica Orientalis

Κατάλογος αγιογραφικών πηγών στην Αραβική, την Κοπτική, τη Συριακή, την Αρμενική και την Αιθιοπική. Περιλαμβάνει αναφορές σε βίους αγίων, στα λείψανα και στα θαύματά τους. Το υλικό οργανώνεται αλφαβητικά με βάση το όνομα του αγίου.

P. Peeters, Ed., Bibliotheca Hagiographica Orientalis. Brussels: Society of Bollandists, 1910. [reprinted 1954, 1970].

 Ιστότοπος

 BLE        Bulletin de littérature ecclésiastique

Άρχισε να εκδίδεται το 1899 από το Institut Catholique de Toulouse, δημοσιεύοντας άρθρα των πεδίων της θεολογίας, της θρησκειολογίας, φιλοσοφίας, του Κανονικού Δικαίου και των ανθρωπιστικών επιστημών γενικότερα.

 

 

Ιστότοπος

 

BMCR    Bryn Mawr Classical Review

Περιοδικό ανοιχτής πρόσβασης και ομότιμης αξιολόγησης που εκδίδεται από το Bryn Mawr College και δημοσιεύει κριτικές εκδόσεων που εντάσσονται στο πεδίο των Κλασικών Σπουδών, περιλαμβανομένης της αρχαιολογίας. Η συνδρομή είναι δωρεάν και το περιοδικό χρηματοδοτείται εξολοκλήρου από την πώληση σχολιολογίων έργων της ελληνορωμαϊκής γραμματείας (Bryn Mawr Commentaries). Ο επίσημος ιστότοπος αποτελεί επίσης το αρχείο των δημοσιεύσεων του περιοδικού από το 1990 και μετά, ενώ δημοσιεύει και έναν κατάλογο νέων εκδόσεων που είναι διαθέσιμοι για κριτική, καθιστώντας το έτσι εξαιρετικό εργαλείο ενημέρωσης για νέες εκδόσεις και δημοσιεύσεις στις Κλασικές Σπουδές. Το  1993, άρχισε να εκδίδεται και το Bryn Mawr Medieval Review, που μετονομάστηκε το 1997 σε The Medieval Review.

Ιστότοπος

BRHE    Bibliothèque de la Revue d’histoire ecclésiastique

Εκδοτική σειρά η οποία ξεκίνησε το 1927 και αριθμεί σήμερα περισσότερους από εκατό τίτλους. Αρχικά, η θεματολογία της εστίαζε στον Μεσαίωνα, στην ιστορία θρησκευτικών ταγμάτων και αντιπολιτευτικών κινημάτων (Καθαροί, Χουσίτες, Γιανσενιστές), σταδιακά επεκτάθηκε και σε άλλους τομείς, καλύπτοντας όλους τους τομείς της ιστορίας του Χριστιανισμού.

Ιστότοπος

ByF        Byzantinische Forschungen

Περιοδικό αφιερωμένο στις Βυζαντινές Σπουδές. Δημοσιεύει άρθρα και κριτικές που αφορούν τη γραμματεία, την ιστορία, την κοινωνία και τον πολιτισμό της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Κάθε τεύχος περιέχει ενότητα αφιερωμένη στη βιβλιογραφία.

Ιστότοπος

 

CA           Classical Antiquity

Περιοδικό αφιερωμένο στη διεπιστημονική έρευνα και συζήτηση σημαντικών θεμάτων που αφορούν τις Κλασικές Σπουδές, περιλαμβανομένης της ελληνικής και ρωμαϊκής λογοτεχνίας, της ιστορίας, της αρχαιολογίας, της τέχνης, της φιλοσοφίας και της φιλολογίας, από την εποχή του Χαλκού ώς την Ύστερη Αρχαιότητα. Εκδίδονται δύο τεύχη κάθε χρόνο.

Ιστότοπος

CAH        The Cambridge Ancient History

Σειρά αφιερωμένη στην ιστορία της αρχαιότητας, από τα προϊστορικά χρόνια ώς την Ύστερη Αρχαιότητα. Η αρχική έκδοση αποτελούνταν από 12 τόμους και τέθηκε σε κυκλοφορία μεταξύ 1924-1939, υπό την επίβλεψη των J. B. Bury, F. Adcock και S. A. Cook. Η αναθεωρημένη σειρά εκδόθηκε μεταξύ 1970 και 2005, αποτελούμενη από 14 τόμους (σε 19 βιβλία).

 Ιστότοπος

 

CBQ        The Catholic Biblical Quarterly

Περιοδικό ομότιμης αξιολόγησης αφιερωμένο στις θεολογικές σπουδές. Εκδίδεται από το 1939 από την Catholic Biblical Association of America (CBA). Δημοσιεύει άρθρα που αφορούν στη μελέτη της Βίβλου και σε συγγενείς κλάδους, καθώς και κριτικές βιβλίων και νέα από το ετήσιο συνέδριο του οργανισμού.

Ιστότοπος

CCEL      Christian Classics Ethereal Library

Ψηφιακή βιβλιοθήκη με εκατοντάδες σημαντικά βιβλία για την ιστορία και τη σκέψη του Χριστιανισμού, περιλαμβανομένης της σειράς Early Church Fathers (ANF και NPNF). Τα κείμενα είναι διαθέσιμα σε μορφή HTML ή PDF.

Ιστότοπος

 CC           Corpus Christianorum

Εκδοτική προσπάθεια του οίκου Brepols Publishers, αφιερωμένη στην Πατερική και Μεσαιωνική Λατινική γραμματεία. Ως επίδοξος διάδοχος της Πατρολογίας του Migne, στόχος του Corpus Christianorum είναι η παραγωγή κριτικών εκδόσεων κειμένων χριστιανών συγγραφέων που χρονολογούνται από τις αρχές της Ύστερης Αρχαιότητας ώς το τέλος του Μεσαίωνα. Παράλληλα, περιλαμβάνει σχετικά βοηθητικά εγχειρίδια, βιβλιογραφίες και μονογραφίες, ενώ έχουν δημιουργηθεί και ενημερώνονται συνεχώς αντίστοιχες ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων.

Ιστότοπος

Το CC διακρίνεται σε επιμέρους εκδοτικές σειρές:

Αρχικός στόχος της σειράς είναι η συμπλήρωση της Patrologia Graeca και η δημοσίευση έγκυρων κριτικών εκδόσεων χριστιανικών κειμένων στην Ελληνική των οποίων οι υφιστάμενες εκδόσεις είναι ελλιπείς. Προτεραιότητα έχει δοθεί σε συγγραφείς που συνέγραψαν μετά τη Σύνοδο της Νίκαιας. Τα έργα του Γρηγορίου Ναζιανζηνού δημοσιεύονται στη διακριτή σειρά Corpus Nazianzenum. H CCSG περιλαμβάνει, επίσης, εκδόσεις ελληνικών μεταφράσεων βυζαντινών σχολιολογίων των έργων του Θωμά του Ακινάτη.

Περιλαμβάνει κριτικές εκδόσεις κειμένων χριστιανών συγγραφέων στη Λατινική των πρώτων οκτώ μεταχριστιανικών αιώνων.

Περιλαμβάνει κείμενα που συντάχθηκαν από τα μέσα του 8ου αιώνα ώς το τέλος των Μεσαιωνικών χρόνων. Περιλαμβάνει, επίσης, έργα που δεν υπάρχουν στην Patrologia Latina ή έχουν εκδοθεί αλλού με ελλιπή τρόπο.

Στόχος της σειράς είναι η δημοσίευση κριτικών εκδόσεων, μεταφράσεων και ερμηνευτικών μελετών ψευδεπίγραφων ή ανώνυμων χριστιανικών κειμένων, στα οποία πρωταγωνιστούν Βιβλικοί χαρακτήρες. Στη συλλογή περιλαμβάνονται και παραδόσεις ιουδαϊκών καταβολών που ενσωματώθηκαν στη χριστιανική γραμματεία. Για τη διευκόλυνση της μελέτης αυτών των κειμένων, παρέχονται επίσης μεταφράσεις σε σύγχρονες γλώσσες, καθώς επίσης σχετικές εισαγωγές και σχολιολόγια.

Περιλαμβάνει κείμενα των Μεσαιωνικών χρόνων στη Λατινική που έχουν διατηρηθεί σε αυτόγραφα (γραμμένα από τον ίδιο τον συγγραφέα) χειρόγραφα, ή σε χειρόγραφα που δημιουργήθηκαν υπό την επίβλεψή του.

Περιλαμβάνει κριτικές εκδόσεις αποφάσεων των λεγόμενων «οικουμενικών» εκκλησιαστικών συνόδων, καθώς και συνόδων που αναγνωρίζονται ως έγκυρες από τις περισσότερες χριστιανικές ομολογίες ή τη Ρωμαιοκαθολική εκκλησία.

 Περιλαμβάνει μεταφράσεις Πατερικών και μεσαιωνικών κειμένων γραμμένων στην Ελληνική και τη Λατινική, των οποίων η κριτική έκδοση έχει δημοσιευτεί σε κάποια από τις σειρές του Corpus Christianorum. Τα έργα μεταφράζονται στην Αγγλική, τη Γαλλική, τη Γερμανική, την Ιταλική και την Ισπανική.

Σκοπός αυτής της σειράς είναι η διάθεση εκδόσεων πλήρων κειμένων για ερευνητές και φοιτητές σε προσιτή τιμή και εύχρηστη μορφή. Τα κείμενα της σειράς αποτελούν ανατυπώσεις τόμων του Corpus Christianorum.

CFM.A1 Corpus Fontium Manichaeorum, Series Archaeologica 1

Διεθνής ερευνητική και εκδοτική προσπάθεια με στόχο τη συγκέντρωση τόσο μανιχαϊκών κειμένων όσο και σημαντικών πηγών για τους Μανιχαίους από μουσουλμάνους και χριστιανούς συγγραφείς, περιλαμβανομένων σχετικών έργων του Αυγουστίνου Ιππώνος. Κάθε τόμος περιλαμβάνει εισαγωγή, κριτική έκδοση του κειμένου, μετάφραση στην Αγγλική, τη Γαλλική ή τη Γερμανική, σχολιολόγιο και εκτενή ευρετήρια.

Στο CFM.A1 περιλαμβάνεται η Series Subsidia, που παρέχει ερευνητικά εργαλεία, όπως βιβλιογραφίες και το πολύτομο Λεξικό Μανιχαϊκών Κειμένων (Dictionary of Manichaean Texts), και η Series Archaeologica, που επικεντρώνεται στην τέχνη και στα αρχαιολογικά κατάλοιπα του θρησκευτικού αυτού κινήματος.

Ιστότοπος

 CH          Church History: Studies in Christianity and Culture

Τριμηνιαίο περιοδικό ομότιμης αξιολόγησης που δημοσιεύει άρθρα πρωτογενούς έρευνας και βιβλιοκριτικές που αφορούν συνολικά την ιστορία του χριστιανισμού και των πολιτισμικών του πλαισίων. Άρχισε να εκδίδεται το 1932 από την American Society of Church History.

Ιστότοπος

 

Chiron   Chiron: Mitteilungen der Kommission für alte Geschichte und Epigraphik des Deutschen Archäologischen Instituts

Περιοδικό αφιερωμένο στην αρχαία ιστορία και κυρίως την επιγραφική, την παπυρολογία, τη νομισματική και την ιστορική τοπογραφία. Εκδίδεται από την Επιτροπή Αρχαίας Ιστορίας και Επιγραφικής του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου με έδρα το Μόναχο. Δημοσιεύει ένα τεύχος τον χρόνο, το οποίο περιλαμβάνει, επίσης, κατάλογο διατριβών αρχαίας ιστορίας που ολοκληρώθηκαν στη Γερμανία το περασμένο έτος.

Ιστότοπος

 CIG         Corpus Inscriptionum Graecarum

Corpus Inscriptionum Graecarum, ed. A. Bӧckh, Deutsche Akademie der Wissenschaften, Berlin 1828–77

Τετράτομη συλλογή αρχαιοελληνικών επιγραφών με σχολιασμό στα Λατινικά, σταχυολογημένων κυρίως από κείμενα περιηγητών και μελετητών της αρχαιότητας. Η ανάγκη επανέκδοσης του CIG και συμπλήρωσής του με νέες επιγραφές οδήγησε στη δημιουργία των IG.

Ιστότοπος

 CIJ / CII     Corpus Inscriptionum Judaicarum (συχνά και Corpus inscriptionum Iudaicarum)

Corpus inscriptionum judaicarum: Recueil des inscriptions juives qui vont du IIIe siècle avant Jésus-Christ au

VIIe siècle de notre ère, ed. J. B. Frey, Pontificio Istituto di Archeologia Cristiana, Rome 1936–1952.

Η πρώτη συστηματική προσπάθεια συγκέντρωσης των ιουδαϊκών επιγραφών που είχαν ανακαλυφθεί ώς το μέσο του 20ου αιώνα και χρονολογούνταν από τον 3ο αιώνα π.Χ. ώς τον 7ο αιώνα μ.Χ. Τη συλλογή και έκδοσή τους ανέλαβε ο Καθολικός λόγιος Jean-Baptiste Frey. Το έργο περιλάμβανε δύο τόμους, με τον πρώτο να περιέχει επιγραφές από την Ευρώπη και τον δεύτερο από την Ασία και  την Αφρική. Ο δεύτερος τόμος ολοκληρώθηκε μετά τον θάνατο του Frey (πέθανε το 1940) από τον Gerhard Kittel. Ο πρώτος τόμος επανεκδόθηκε το 1975 από τον Baruch Lifshitz, με την προσθήκη πολυσέλιδων προλεγόμενων που περιέχουν εκτενείς προσθήκες και διορθώσεις του αρχικού έργου. 

CIL          Corpus Inscriptionum Latinarum

Corpus Inscriptionum Latinarum, ed. F. W. Ritschl et al., Reimer, Berlin 1862–1932; de Gruyter, 1932–.

Συλλογή αρχαίων λατινικών επιγραφών, οργανωμένη γεωγραφικά. Η δεκαεπτάτομη ήδη συλλογή εξακολουθεί να εμπλουτίζεται με νέες εκδόσεις και συμπληρώματα, που περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, πίνακες και ευρετήρια. Από τα μέσα της δεκαετίας του 1990, οι τόμοι περιλαμβάνουν φωτογραφίες και σχέδια των επιγραφών.

Ο όρος αναφέρεται επίσης στον οργανισμό που αποτελεί τμήμα της Ακαδημίας Επιστημών και Ανθρωπιστικών Σπουδών του Βερολίνου-Βρανδεμβούργου, ο οποίος είναι υπεύθυνος για τη δημοσίευση λατινικών επιγραφών. Ιδρύθηκε το 1853 από τον Theodor Mommsen, με τον πρώτο τόμο να εκδίδεται δέκα χρόνια αργότερα.

 Ιστότοπος

 CPG        Clavis Patrum Graecorum

Clavis Patrum Graecorum, ed. M. Geerard, 5 vols., Turnhout: Brepols, 1974–87; Supplementum, ed. M. Geerard and J. Noret, Turnhout: Brepols, 1998

Κατάλογος χριστιανών συγγραφέων και κειμένων που χρονολογούνται ώς το τέλος του 8ου αιώνα, με αδρή χρονολογική σειρά. Κάτω από το όνομα κάθε συγγραφέα παρατίθενται τα έργα που του αποδίδονται, είτε θεωρούνται γνήσια είτε όχι, με πληροφορίες για έργα αναφοράς, διαθέσιμα χειρόγραφα, κριτικές εκδόσεις και μεταφράσεις του έργου σε σύγχρονες γλώσσες. Σε κάθε έργο αποδίδεται ένας αριθμός (ξεκινώντας από το 1000) για διευκόλυνση της αναφοράς σε αυτό στη διεθνή έρευνα. Ο σχολιασμός είναι στα Λατινικά.

Το έργο περιλαμβάνει έξι volumina, εκδοθέντα σε επτά τόμους.  Το πέμπτο volumen περιλαμβάνει:

  • αλφαβητικό ευρετήριο όλων των συγγραφέων και των έργων της CPG·
  • αλφαβητικό ευρετήριο συγγραφέων και έργων που αναφέρονται συνολικά στη Βίβλο, σε μεμονωμένα βιβλία της Βίβλου, ή σε συγκεκριμένα πρόσωπα ή αποσπάσματα της Βίβλου (π.χ. στον Αβραάμ ή στην παραβολή του ασώτου)·
  • αλφαβητικό ευρετήριο εναρκτήριων φράσεων των έργων της CPG·
  • αντιστοιχία της CPG με την PG (σε ποιον τόμο και στήλη/ες της PG μπορεί να βρεθεί το κάθε κείμενο)·
  • αντιστοιχία της CPG με την BHG·
  • αντιστοιχία της CPG με τα ACO·
  • αντιστοιχία της CPG με την PL·
  • αντιστοιχία της CPG με την BHL·
  • αντιστοιχία της CPG με τα RPR·
  • συνοπτικό κατάλογο όλων των έργων της CPG με βάση τον αριθμό αναφοράς.

Το έκτο volumen αποτελεί συμπλήρωμα.

Το κείμενο της CPG είναι διαθέσιμο ψηφιακά στον ιστότοπο Clavis Clavium, που σκοπό έχει να ενοποιήσει σε μία βάση δεδομένων τις CPG και CPL.

    CPG I:                 Patres Antenicaeni, 1983 (1000-1925)

    CPG II:               Ab Athanasio ad Chrysostomum, 1974 (2000-5197)

    CPG III:             A Cyrillo Alexandrino ad Iohannem Damascenum, 1979 (5200-8240)

    CPG IIIA:           A Cyrillo Alexandrino ad Iohannem Damascenum: addenda volumini III, 2003

    CPG IV:              Concilia – Catenae, 1980 (9000-)

    CPG V:                Indices – Initia – Concordantiae, 1987

    (CPG VI):           Supplementum, 1998

 

 CPL         Clavis Patrum Latinorum

Clavis Patrum Latinorum, ed. E. Dekkers, Turnhout: Brepols 19953

Κατάλογος χριστιανικών συγγραφέων και κειμένων στα Λατινικά που χρονολογούνται από τον 2ο έως τις αρχές του 8ου αιώνα. Κάτω από το όνομα κάθε συγγραφέα παρατίθενται τα έργα που του αποδίδονται, είτε θεωρούνται γνήσια είτε όχι, με πληροφορίες για έργα αναφοράς, διαθέσιμα χειρόγραφα, κριτικές εκδόσεις και μεταφράσεις του έργου σε σύγχρονες γλώσσες. Σε κάθε έργο αποδίδεται ένας αριθμός (ξεκινώντας από το 1) για διευκόλυνση της αναφοράς σε αυτό στη διεθνή έρευνα. Ο σχολιασμός είναι στα Λατινικά. Ο τόμος περιλαμβάνει:

  • αλφαβητικό ευρετήριο όλων των συγγραφέων και των έργων της CPL·
  • γενικό ευρετήριο·
  • αγιογραφικό ευρετήριο (ονόματα αγίων, βίοι των οποίων και άλλα σχετικά κείμενα αναφέρονται σε έργα που περιλαμβάνονται στην CPL)·
  • αλφαβητικό ευρετήριο εναρκτήριων φράσεων των έργων της CPL·
  • αντιστοιχίες της CPL με άλλους καταλόγους εκκλησιαστικών συγγραφέων, τη CPG, την PG και την PL, την BHG και την BHL κ.ά.

Το κείμενο της CPG είναι διαθέσιμο ψηφιακά στον ιστότοπο Clavis Clavium, που σκοπό έχει να ενοποιήσει σε μία βάση δεδομένων τις CPG και CPL.

  CQ           Classical Quarterly

Περιοδικό αφιερωμένο στην Κλασική αρχαιότητα. Τα άρθρα του επικεντρώνονται κυρίως στην ιστορία, τη φιλοσοφία και τη γραμματεία ελληνορωμαϊκής αρχαιότητας. Εκδίδονται δύο τεύχη τον χρόνο, ένα τον Μάιο και ένα τον Δεκέμβριο.

  

Ιστότοπος

 CRAI      Comptes rendus des l’Académie des Inscriptions et Belles-Lettres

Ετήσια έκδοση της Académie des Inscriptions et BellesLettres, που επικεντρώνεται στη μελέτη των μνημείων, των κειμένων, των γλωσσών και των πολιτισμών της αρχαιότητας και του Μεσαίωνα, συμπεριλαμβανομένων μη ευρωπαϊκών πολιτισμών. Δημοσιεύεται σε τέσσερα τεύχη από το 1970 (Ιανουάριος-Μάρτιος, Απρίλιος-Ιούνιος, Ιούλιος-Οκτώβριος και Νοέμβριος-Δεκέμβριος). Συγκεντρώνει ανακοινώσεις και εκθέσεις που παρουσιάστηκαν σε συνόδους της Ακαδημίας, αλλά και αναδημοσιεύσεις βιβλίων.

Ιστότοπος

CSCO      Corpus Scriptorum Christianorum Orientalium

Πολυγλωσσική συλλογή χριστιανικών κειμένων της ανατολής, που ξεκίνησε το 1903 και περιλαμβάνει πλέον πάνω από 600 τόμους, με έργα γραμμένα στη Συριακή, την Αραβική, την Κοπτική, την Αιθιοπική, την Αρμενική, τη Γεωργιανή κ.ά. Συνήθως κάθε έργο περιλαμβάνει δύο τόμους: μια κριτική έκδοση του κειμένου στην αρχική γλώσσα και τη μετάφρασή του σε σύγχρονη γλώσσα. Στη σειρά περιλαμβάνονται επίσης αρκετές μονογραφίες. Την ευθύνη για την έκδοση της σειράς έχουν το Καθολικό Πανεπιστήμιο του Louvain στο Βέλγιο και το Καθολικό Πανεπιστήμιο της Αμερικής στην Ουάσιγκτον D.C.

Ιστότοπος

Corpus Scriptorum Christianorum Orientalium

Corpus Scriptorum Christianorum Orientalium, Scriptores Aethiopici

Corpus Scriptorum Christianorum Orientalium, Scriptores Arabici

Corpus Scriptorum Christianorum Orientalium, Scriptores Armeniaci

Corpus Scriptorum Christianorum Orientalium, Scriptores Coptici

Corpus Scriptorum Christianorum Orientalium, Scriptores Iberici

Corpus Scriptorum Christianorum Orientalium, Scriptores Syri

Corpus Scriptorum Christianorum Orientalium, Subsidia

CSEL      Corpus Scriptorum Ecclesiasticorum Latinorum

Εκδοτική σειρά που περιλαμβάνει κριτικές εκδόσεις χριστιανών συγγραφέων στη Λατινική, που χρονολογούνται από το τέλος του 2ου αιώνα ώς τις αρχές του 7ου. Η συγκεκριμένη προσπάθεια ξεκίνησε το 1864 από την Ακαδημία Επιστημών της Αυστρίας, ενώ το 1865  εκδόθηκε ο πρώτος από τους 100 και πλέον τόμους της σειράς.

Ιστότοπος

CWE       Collected Works of Erasmus

Συλλογή μεταφρασμένων έργων του Εράσμου με σημειώσεις.

CWS       Classics of Western Spirituality

Εκδοτική σειρά που ξεκίνησε το 1978 και περιλαμβάνει έργα κυρίως χριστιανών συγγραφέων που εστιάζουν στον στοχασμό και την πνευματικότητα. Τα δημοσιευθέντα έργα, που πλέον ξεπερνούν τους 130 τόμους, περιλαμβάνουν πραγματείες, ποιήματα, βιογραφία κ.ά., περιλαμβανομένων κειμένων της ύστερης αρχαιότητας, όπως ο Αθανάσιος Αλεξανδρείας και ο Αυγουστίνος Ιππώνος.

Ιστότοπος

DACL     Dictionnaire d’archéologie chrétienne et de liturgie

F. Cabrol, H. Leclercq (eds.), Dictionnaire d’archéologie chrétienne et de liturgie, 15 vols., Letouzey et Ané, Paris 1907–53

Δεκαπεντάτομη εγκυκλοπαίδεια (κάθε τόμος χωρισμένος σε δύο τμήματα-βιβλία) αφιερωμένη στη χριστιανική αρχαιολογία και τελετουργία. Παρότι παρωχημένα (και ενίοτε προβληματικά ως προς την αντικειμενικότητα), τα λήμματά της περιέχουν πλούσιο εικονογραφικό υλικό, βιβλιογραφία και παραπομπές σε αρχαίες πρωτογενείς και δευτερογενείς πηγές. Σε αυτά περιλαμβάνονται και αναλυτικές βιογραφικές αναφορές σε διάφορους ερευνητές.  

Ιστότοπος

Ιστότοπος

DOP       Dumbarton Oaks Papers

Ετήσιο περιοδικό αφιερωμένο στις βυζαντινές σπουδές. Άρχισε να εκδίδεται το 1941. Τα άρθρα καλύπτουν την περίοδο από τον 4ο ώς τον 15ο αιώνα.  

Ιστότοπος

DSp        Dictionnaire de spiritualité, ascétique et mystique, histoire et doctrine

M. Viller, A. Derville, P. Lamarche, A. Solignac (eds.), Dictionnaire de spiritualité, ascétique et mystique, histoire et doctrine, 22 τόμοι, Beauchesne Paris 1932–95

Πολύτομο λεξικό αφιερωμένο στην πνευματικότητα, τον ασκητισμό, τον μυστικισμό και την ιστορία του δόγματος. Το έργο έχει εκδοθεί από την Compagnie de Jésus.

              

Ιστότοπος

Ιστότοπος

Ιστότοπος

EA          Epigraphica Anatolica

Περιοδικό αφιερωμένο στη μελέτη και τη δημοσίευση επιγραφών της Μικράς Ασίας. Άρχισε να εκδίδεται το 1983.

Ιστότοπος

ECF         The Early Church Fathers

Σειρά επιλεγμένων έργων ή αντιπροσωπευτικών αποσπασμάτων χριστιανών συγγραφέων των πρώτων μεταχριστιανικών αιώνων μεταφρασμένων στην Αγγλική. Κάθε τόμος περιλαμβάνει σχετική εισαγωγή για τον συγγραφέα και τα μεταφρασμένα κείμενα, καθώς και σύντομες επεξηγηματικές σημειώσεις.

Ιστότοπος

ETL        Ephemerides Theologicae Lovanienses

Τριμηνιαίο περιοδικό ομότιμης αξιολόγησης που άρχισε να εκδίδεται το 1924 από καθηγητές Θεολογίας και Κανονικού Δικαίου στο Καθολικό Πανεπιστήμιου (KU) του Leuven και το Université catholique de Louvain (Louvain-la-Neuve). Δημοσιεύει άρθρα, σημειώσεις, σχόλια και βιβλιοκριτικές στην Αγγλική, τη Γαλλική και τη Γερμανική.

Ιστότοπος

FC           Fathers of the Church

Εκδοτική σειρά που περιλαμβάνει περισσότερους από 140 τόμους έργων χριστιανών συγγραφέων των πρώτων πέντε μεταχριστιανικών αιώνων μεταφρασμένων στην Αγγλική. Αποτελεί τη μεγαλύτερη συλλογή μεταφρασμένων πρωτοχριστιανικών κειμένων. Η σειρά εκδίδεται από τον οίκο CUA Press, υπό την αιγίδα του Catholic University of America.

Στην εκδοτική αυτή προσπάθεια ενσωματώθηκε η σειρά Fathers of the Church: Medieval Continuation, με έργα χριστιανών συγγραφέων του Μεσαίωνα, καθώς και η σειρά Fathers of the Church: Shorter Works, που σκοπό έχει να προσφέρει μεταφράσεις πραγματειών, ομιλιών, ποιημάτων και επιστολών χριστιανών συγγραφέων στην Αγγλική σε χαρτόδετη, οικονομική έκδοση.

Ιστότοπος

Ιστότοπος

FKDG     Forschungen zur Kirchen- und Dogmengeschichte, Vandenhoeck & Ruprecht, Göttingen

Σειρά μονογραφιών στα Αγγλικά και τα Γερμανικά, που εστιάζει στην ιστορία του χριστιανισμού και των χριστιανικών δογμάτων.

Ιστότοπος

 

FZPhTh      Freiburger Zeitschrift für Philosophie und Theologie

Περιοδικό που άρχισε να εκδίδεται το 1886 από Δομινικανούς στη Βιέννη (Jahrbuch für Philosophie und Spekulative Theologie). Υπήρξε το πρώτο γερμανόφωνο περιοδικό αφιερωμένο στη μελέτη της φιλοσοφίας και της θεολογίας. Το 1923, ανέλαβαν την έκδοσή του οι Δομινικανοί του Fribourg και μετονομάστηκε σε Divus Thomas. Το 1954 έλαβε τον σημερινό του τίτλο.

Ιστότοπος

GCS     Die griechischen christlichen Schriftsteller der ersten drei Jahrhunderte

Σειρά κριτικών εκδόσεων έργων χριστιανών συγγραφέων που γράφτηκαν στα αρχαία Ελληνικά. Η εκδοτική αυτή προσπάθεια ξεκίνησε το 1897, αρχικά στη Λειψία και μετά στο Βερολίνο, υπό την αιγίδα της Βασιλικής Ακαδημίας της Πρωσίας με τίτλο Griechische Christliche Schriftsteller. Τη σκυτάλη πήρε η Ακαδημία Βερολίνου-Βρανδεμβούργου.

Αρχικά, το έργο περιορίστηκε σε έργα ελληνόφωνων χριστιανών συγγραφέων των τριών πρώτων αιώνων, αλλά αυτός ο γλωσσικός και χρονικός περιορισμός καταργήθηκε το 1945. Κάθε τόμος περιλαμβάνει εισαγωγή, κριτική έκδοση του κειμένου και σχετικά ευρετήρια. Εστιάζει κυρίως σε έργα για τα οποία δεν υπάρχουν καθόλου ή ικανοποιητικές κριτικές εκδόσεις.

Ιστότοπος

GNO       Gregorii Nysseni Opera

Σειρά αφιερωμένη στην κριτική έκδοση όλων των έργων του Γρηγορίου Νύσσης. Στόχος των εκδοτών είναι να ληφθούν υπόψη και να αξιολογηθούν όλα τα διαθέσιμα γνωστά χειρόγραφα των έργων του, με λεπτομερή εισαγωγή, ευρετήρια και εκτενείς σημειώσεις και παραπομπές στη Βίβλο, καθώς και σε θύραθεν και χριστιανούς συγγραφείς.

Η σειρά είναι πλέον διαθέσιμη και διαδικτυακά στην πλατφόρμα Scholarly Editions των εκδόσεων Brill, με δυνατότητα λεπτομερών ηλεκτρονικών αναζητήσεων και παράλληλων αναγνώσεων.

Ιστότοπος

Ιστότοπος

GRBS     Greek, Roman, and Byzantine Studies

Τριμηνιαίο περιοδικό ομότιμης αξιολόγησης αφιερωμένο στη μελέτη του πολιτισμού και της ιστορίας της Ελλάδας από την αρχαιότητα ώς την Αναγέννηση.

Ιστότοπος

HLL        Handbuch der lateinischen Literatur der Antike

Οκτάτομο εγχειρίδιο αρχαίας Λατινικής γραμματείας των Reinhart Herzog και Peter Lebrecht Schmidt. Καλύπτει την περίοδο από τις απαρχές της Λατινικής λογοτεχνίας ώς τον Μεσαίωνα.

  

Ιστότοπος

HTR       Harvard Theological Review

Τριμηνιαίο περιοδικό Θεολογίας. Άρχισε να εκδίδεται το 1908. Δημοσιεύει πρωτογενή έρευνα με θέμα τη θεολογία, την αρχαιολογία και τη θρησκειολογία, την ιστορία και τη φιλοσοφία της σκέψης σε όλες τις χρονικές περιόδους και τις θρησκευτικές παραδόσεις, περιλαμβανομένης της εβραϊκής Βίβλου, της Καινής Διαθήκης, του Χριστιανισμού, των Ιουδαϊκών Σπουδών κ.ά.

Ιστότοπος

Ιστότοπος

IAsMinChr     Recueil des inscriptions grecques chrétiennes d’Asie Mineure

Recueil des Inscriptions grecques chrétiennes d’Asie Mineure, Fascicule I. ed. H. Grégoire, Imprimerie nationale, Paris 1922. 

Συλλογή πρώιμων χριστιανικών επιγραφών της Μικράς Ασίας.

 Ιστότοπος

 ICKarth        Les inscriptions funéraires chrétiennes de Carthage

Les inscriptions funéraires chrétiennes de Carthage, Ι-ΙΙΙ, ed. L. Ennabli, Publications de l’École Française de Rome, 1975-91

Συλλογή ταφικών χριστιανικών επιγραφών που έχουν ανακαλυφθεί στην Καρχηδόνα.

Ιστότοπος

Ιστότοπος

 ICUR / ICVR        Inscriptiones christianae urbis Romae septimo saeculo antiquiores

Inscriptiones christianae urbis Romae septimo saeculo antiquiores, ed. J.-B. de Rossi, G. Gatti, P. Cuggiani, Rome 1861–1915.

Inscriptiones christianae urbis Romae septimo saeculo antiquiores, nova series, ed. A. Silvagni et al., Pontificio Istituto di Archeologia Cristiana, Rome 1922–.

Συλλογή χριστιανικών επιγραφών από τη Ρώμη και τα περίχωρά της, που χρονολογούνται ώς τον 7ο αι. μ.Χ. Ο πρώτος τόμος και το πρώτο τμήμα του δεύτερου επιμελήθηκαν από τον περίφημο Ιταλό αρχαιολόγο Giovanni Battista de Rossi το 1861 και το 1888 (εκδόθηκε από τον P. Cuggiani). Αρχικό του σχέδιο ήταν μια συλλογή των χριστιανικών επιγραφών που ανακαλύφθηκαν στην πόλη της Ρώμης και χρονολογούνταν έως τον 7ο αιώνα.

Η σειρά συνεχίστηκε μετά το θάνατό του, με το πρώτο τμήμα ενός συμπληρώματος να εκδίδεται από τον G. Gatti το 1915 και τους A. Silvagni και A. Ferrua να επιμελούνται τη λεγόμενη nova series (ICURns ή ICUR 2 / ICVR 2). Το πρώτο τμήμα του δεύτερου τόμου περιέχει κείμενα μη σωζόμενων πλέον χριστιανικών επιγραφών από τη Ρώμη, που είναι γνωστά από τις μαρτυρίες προσκυνητών και άλλων ταξιδιωτών, οι οποίοι, από την ύστερη αρχαία περίοδο και μετά, αντέγραφαν και κατέγραφαν τις επιγραφές που έβλεπαν σε χειρόγραφα ή έντυπες εκδόσεις σε συλλογές γνωστές ως syllogae.

Ιστότοπος

IGOccidChr     Inscriptiones graecae christianae veteres occidentis

Inscriptiones graecae christianae veteres occidentis, ed. C. Wessel, Inscriptiones Christianae Italiae 1, Edipuglia, Bari 1989.

Τμήμα της σειράς Inscriptiones Christianae Italiae, που στόχο έχει τη δημοσίευση όλων των χριστιανικών επιγραφών της Ιταλίας. Η πρώτη έκδοση αυτής της σειράς είναι ο τόμος Inscriptiones graecae christianae veteres occidentis που εκδόθηκε το 1989 και περιέχει πολλές σημαντικές επιγραφές από άλλα μέρη της Ιταλίας καθώς και από τη Ρώμη. Η σειρά περιλαμβάνει επίσης μια χρήσιμη συνομολόγηση (Α. Ε. Felle, Concordanze delle inscriptiones graecae christianae veteres occidentis, Edipuglia, Bari 1991), η οποία διασταυρώνει τις επιγραφές που δημοσιεύονται στο IGOccidChr με τη δημοσίευσή τους σε άλλα corpora ή περιοδικά.

IKretChr              The Greek Christian Inscriptions of Crete

The Greek Christian Inscriptions of Crete, ed. A. C. Bandy, Christian Archaeological Society, Athens 1970.

Συλλογή χριστιανικών επιγραφών της Κρήτης που χρονολογούνται από τον 4ο έως τον 9ο αιώνα.

ILCV       Inscriptiones latinae christianae veteres

Inscriptiones latinae christianae veteres, vols. 1–3, ed. E. Diehl, Weidmann, Berlin 1925–31

Inscriptiones latinae christianae veteres, vol. 4, ed. J. Moreau, H. I. Marrou, Weidmann, Berlin 1961

Συλλογή πρώιμων χριστιανικών επιγραφών στα Λατινικά. Αποτελεί το έργο με τον μεγαλύτερο αριθμό δημοσιευμένων χριστιανικών επιγραφών.

IMakedChr         Recueil des inscriptions chrétiennes de Macédoine du IIIe au VIe siècle

Recueil des inscriptions chrétiennes de Macédoine du IIIe au VIe siècle, ed. D. Feissel, Suppléments au Bulletin de Correspondance Hellénique 8, École française d’Athènes, Athènes/Paris 1983.

Συλλογή χριστιανικών επιγραφών από τη Μακεδονία που χρονολογούνται από τον 3ο έως τον 6ο  αιώνα.

Ιστότοπος

 

JAAR      Journal of the American Academy of Religion

Περιοδικό αφιερωμένο στη μελέτη των θρησκειών. Εκδίδει τρία τεύχη τον χρόνο με ευρύτατη θεματολογία με επίκεντρο θρησκευτικές παραδόσεις από όλο τον κόσμο. Κάθε τεύχος περιλαμβάνει και ένα τμήμα βιβλιοκριτικών.

Ιστότοπος

JAC         Jahrbuch für Antike und Christentum

Ετήσιο περιοδικό αφιερωμένο στη μελέτη αρχαιότητας και του πρώιμου χριστιανισμού. Άρχισε να εκδίδεται το 1958 ως συνοδευτική έκδοση του Reallexikon für Antike und Christentum και των συμπληρωμάτων του. Τα άρθρα του δημοσιεύονται στη Γερμανική, την Αγγλική, την Ιταλική ή την Ισπανική, ενώ από το 2018 περιλαμβάνει και άρθρα ομότιμης αξιολόγησης σε δημοσιευμένες του μελέτες. Εκτός από τον ετήσιο τόμο, έχουν εκδοθεί αρκετοί συμπληρωματικοί τόμοι με μονογραφίες και συλλογές άρθρων.

Ιστότοπος

JBL         Journal of Biblical Literature

Το κυριότερο από τα τρία περιοδικά που εκδίδονται από τη Society of Biblical Literature (SBL). Ιδρύθηκε το 1881 (αρχικά ως Journal of the Society of Biblical Literature and Exegesis· άλλαξε τίτλο το 1890) και δημοσιεύει τέσσερα τεύχη τον χρόνο, τα οποία περιλαμβάνουν άρθρα, κριτικές σημειώσεις και βιβλιοκριτικές από μέλη της SBL.

Η SBL είναι αποτελεί την παλαιότερη ένωση μελετητών της Βίβλου, από διάφορους ακαδημαϊκούς κλάδους. Εδρεύσει στις ΗΠΑ και στόχος της είναι η κριτική μελέτη της Βίβλου, η ενίσχυση σχετικών ερευνών και η ευρύτερη κατανόηση τόσο του περιεχομένου, όσο και της σημασίας της.

Ιστότοπος

JECS       Journal of Early Christian Studies

Περιοδικό αφιερωμένο στη μελέτη του πρώιμου χριστιανισμού και των πατερικών σπουδών (100-700 μ.Χ.). Ιδρύθηκε το 1993 και αποτελεί την επίσημη έκδοση της North American Patristics Society. Εκδίδει τέσσερα τεύχη τον χρόνο.

Ιστότοπος

JFSR       Journal of Feminist Studies in Religion

Περιοδικό αφιερωμένο στις φεμινιστικές σπουδές στον τομέα της θρησκειολογίας και της θεολογίας, με στόχο όχι μόνο τη συμβολή στην καλύτερη κατανόηση θρησκευτικών φαινομένων, αλλά και στην ουσιαστική εξέλιξη των θρησκειολογικών σπουδών ως κλάδου.

Ιστότοπος

JMEMS     Journal of Medieval and Early Modern Studies

Περιοδικό αφιερωμένο στη μελέτη του Μεσαίωνα και της Αναγέννησης (5ος – 17ος αιώνας), με ιδιαίτερη έμφαση σε καινοτόμες θεωρητικές και μεθοδολογικές προσεγγίσεις. Οι περισσότερες δημοσιεύσεις αφορούν στην Ευρώπη και τη δυτική Ασία, με θέματα που σχετίζονται με την τέχνη, τη λογοτεχνία, τη φιλοσοφία, τη θεολογία και την ιστορία.

Ιστότοπος

JRA         Journal of Roman Archaeology

Περιοδικό ομότιμης αξιολόγησης αφιερωμένο στη ρωμαϊκή αρχαιολογία (700 π.Χ. – 700 μ.Χ.). Άρχισε να εκδίδεται το 1988 από το Τμήμα Κλασικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, αλλά από το 2021 εκδίδεται από τον οίκο Cambridge University Press. Τα άρθρα του δημοσιεύονται στα Αγγλικά, τα Γαλλικά, τα Γερμανικά, τα Ιταλικά και τα Ισπανικά.

Ιστότοπος

Ιστότοπος

JRS         Journal of Roman Studies

Περιοδικό ομότιμης αξιολόγησης αφιερωμένο στην αρχαία ρωμαϊκή ιστορία και τη λατινική γραμματεία. Ενίοτε, περιλαμβάνει και άρθρα που αφορούν τη ρωμαϊκή αρχαιολογία και τέχνη, καθώς και βιβλιοκριτικές. Εκδίδει ένα τεύχος τον χρόνο.

Ιστότοπος

JSNT       Journal for the Study of the New Testament

Περιοδικό αφιερωμένο στη μελέτη της Καινής Διαθήκης, από ιστορική, θεολογική, λογοτεχνική και κοινωνιολογική σκοπιά. Άρχισε να εκδίδεται το 1978 και δημοσιεύει άρθρα πέντε φορές τον χρόνο.

Ιστότοπος

JSP          Journal for the Study of the Pseudepigrapha

Τριμηνιαίο περιοδικό ομότιμης αξιολόγησης αφιερωμένο στην ιουδαϊκή γραμματεία των ελληνιστικών και ρωμαϊκών χρόνων, κυρίως σε ψευδεπίγραφα και απόκρυφα κείμενα. Άρχισε να δημοσιεύεται το 1987.

Ιστότοπος

JSPSup  Journal for the Study of the Pseudepigrapha: Supplement Series

                Βλ. επάνω.

 

JTS          Journal of Theological Studies

Περιοδικό αφιερωμένο στις θεολογικές σπουδές. Άρχισε να εκδίδεται το 1899. Στα άρθρα του περιλαμβάνονται αναλύσεις και μελέτες αρχαίων αλλά και σύγχρονων κειμένων, επιγραφών και εγγράφων που δεν έχουν δημοσιευτεί στο παρελθόν.

Ιστότοπος

LCC         Library of Christian Classics

Εκδοτική σειρά με σκοπό τη δημοσίευση σε σύγχρονη Αγγλική μετάφραση των σημαντικότερων θεολογικών έργων της χριστιανικής γραμματείας από τις απαρχές του χριστιανισμού ώς το τέλος του 16ου αιώνα. Κάθε βιβλίο συμπεριλαμβάνει επεξηγηματικές σημειώσεις και ευρετήρια. Τα πρώτα βιβλία της σειράς άρχισαν να εκδίδονταν τη δεκαετία του 1950.

Ιστότοπος

LCL         The Loeb Classical Library, Harvard University Press

Σειρά εκδόσεων συγγραφέων και κειμένων της ελληνορωμαϊκής γραμματείας, με σύντομη εισαγωγή, το αρχαίο κείμενο, αγγλική μετάφραση και υποσελίδιες σημειώσεις. Η ελληνική γραμματεία διακρίνεται από την πράσινη βιβλιοδεσία της, ενώ η λατινική από την κόκκινη. Δεν αποτελούν κριτικές εκδόσεις αρχαίων κειμένων και διαθέτουν ένα εξαιρετικά λιτό κριτικό υπόμνημα. Στη σειρά περιλαμβάνονται κυρίως χριστιανοί συγγραφείς με θύραθεν παιδεία, καθώς και εθνικοί συγγραφείς που αποτελούν σημαντικές πηγές για την ιστορία του πρώιμου χριστιανισμού.


Ιστότοπος

LTK / LThK         Lexikon für Theologie und Kirche

Θεολογική εγκυκλοπαίδεια, αφιερωμένη στις διδασκαλίες και τους θεσμούς της Καθολικής Εκκλησίας. Συχνά χρησιμοποιείται η συντομογραφία LThK με δείκτη τον αριθμό της αντίστοιχης έκδοσης που χρησιμοποιεί ο συγγραφέας (1, 2 ή 3). Εμπνευστής της ήταν ο επίσκοπος του Regensburg, Michael Buchberger (1874-1961).

Η πρώτη έκδοση περιλάμβανε 10 τόμους, που εκδόθηκαν μεταξύ 1930 και  1938, μετά από πλήρη αναθεώρηση του παλαιότερου δίτομου έργου Kirchliches Handlexikon, που είχε εκδοθεί μεταξύ 1907 και 1912. Μια δεύτερη, πλήρως αναθεωρημένη έκδοση της εγκυκλοπαίδειας, υπό την επιμέλεια των J. Höfer και K. Rahner, εκδόθηκε μεταξύ των ετών 1957 και 1968, περιλαμβάνοντας 14 τόμους. Η τρίτη έκδοση άρχισε να εκδίδεται το 1993 και ολοκληρώθηκε το 2001, υπό την επιμέλεια του W. Kasper, περιλαμβάνοντας συνολικά 11 τόμους, με τον τελευταίο να αποτελεί ευρετήριο και συμπλήρωμα.

              

Ιστότοπος

Mus        Muséon: Revue d’études orientales

Περιοδικό ομότιμης αξιολόγησης αφιερωμένο στη μελέτη του πρώιμου και του μεσαιωνικού χριστιανισμού στην ανατολική Μεσόγειο και την εγγύς και μέση Ανατολή ώς την ανάδυση του Ισλάμ. Άρχισε να εκδίδεται το 1881 και δημοσιεύει κείμενα εκείνης της περιόδου σε πολλές γλώσσες, μεταξύ των οποίων η Αραβική, η Αρμενική, η Κοπτική, η Αιθιοπική, η Γεωργιανή, η Ελληνική και η Συριακή. Τα άρθρα του είναι γραμμένα στη Γαλλική, τη Γερμανική, την Αγγλική και την Ιταλική.

Ιστότοπος

NHMS    Nag Hammadi and Manichaean Studies

Γνωστή παλαιότερα ως Nag Hammadi Studies Series, η συγκεκριμένη εκδοτική σειρά περιλαμβάνει μελέτες και εργαλεία έρευνας που σχετίζονται με τη μελέτη του Γνωστικισμού και του Μανιχαϊσμού.‎ Στη σειρά συμπεριλαμβάνονται οι τόμοι της Coptic Gnostic Library (εκδόσεων έργων του Γνωστικισμού στην Κοπτική). Είναι πλέον διαθέσιμη και σε ηλεκτρονική μορφή από τον εκδοτικό οίκο Brill.

Ιστότοπος

Ιστότοπος

Ιστότοπος

Ιστότοπος

NHS        Nag Hammadi Studies

                Βλ. NHMS

NPNF1 / NPNF2       Nicene and Post-Nicene Fathers, Series 1 & 2

Έργα χριστιανών συγγραφέων που χρονολογούνται μετά το 325 μ.Χ., μεταφρασμένα στην Αγγλική. Η σειρά εκδόθηκε μεταξύ των ετών 1886 και 1900. Δημοσιεύτηκαν ταυτόχρονα σε Ευρώπη και Αμερική από τους εκδοτικούς οίκους T. & T. Clark, Christian Literature Company κ.ά. Οι μεταφράσεις αποτελούν κυρίως αναθεωρημένες εκδόσεις των μεταφράσεων της σειράς Fathers series (Oxford Movement Library). Η πρώτη σειρά (NPNF1) εκδόθηκε υπό την επιμέλεια του P. Schaff, ενώ η δεύτερη σε συνεργασία με τον H. Wace. Σε συνδυασμό με τη ANF, αποτελεί την πλέον εκτεταμένη συλλογή μεταφρασμένων έργων της χριστιανικής γραμματείας, σε παρωχημένη ωστόσο γλώσσα.

Ιστότοπος

NTS        New Testament Studies

Περιοδικό ομότιμης αξιολόγησης, αφιερωμένο στη μελέτη των καταβολών, της ιστορίας, του πολιτισμικού πλαισίου και της θεολογίας των κειμένων της Καινής Διαθήκης. Δημοσιεύει πορίσματα πρωτογενούς έρευνας και σύντομες μελέτες στην Αγγλική, τη Γαλλική και τη Γερμανική.

Ιστότοπος

OCP        Orientalia Christiana Periodica

Περιοδικό αφιερωμένο στη μελέτη του χριστιανισμού της Ανατολής (θεολογία, ιστορία, πατρολογία, αρχαιολογία κ.λπ.). Άρχισε να εκδίδεται το 1935 και δημοσιεύει πλέον δύο τεύχη τον χρόνο.

Ιστότοπος

OECS      Oxford Early Christian Studies

Εκδοτική σειρά αφιερωμένη στη σκέψη και την ιστορία του πρώιμου χριστιανισμού.

Ιστότοπος

OECT     Oxford Early Christian Texts

Εκδοτική σειρά που περιλαμβάνει αρχαιοελληνικά και λατινικά κείμενα του πρώιμου χριστιανισμού μεταφρασμένα στην Αγγλική. Κάθε τόμος συμπεριλαμβάνει εισαγωγή, το αρχαίο κείμενο, σύντομο κριτικό υπόμνημα και επεξηγηματικές αναφορές.

Ιστότοπος

OrChrAn              Orientalia Christiana Analecta

Εκδοτική σειρά του Ανατολικού Ποντιφικού Ινστιτούτου, που περιλαμβάνει εκδόσεις έργων χριστιανών συγγραφέων της Ανατολής, καθώς και μελέτες που αφορούν τον χριστιανισμό της Ανατολής. Η θεματολογία είναι αρκετά πλούσια (ιστορία, θεολογία, πατρολογία, αρχαιολογία, Κανονικό Δίκαιο κ.λπ.). Άρχισε να εκδίδεται το 1935, όταν η αρχική έκδοση του Ινστιτούτου, Orientalia Christiana έφτασε τα 100 τεύχη, οπότε αποφασίστηκε η δημιουργία δύο επιμέρους εκδόσεων, της OrChrAn και της OCP.

Ιστότοπος

OCP        Orientalia Christiana Periodica

Περιοδικό που εκδίδεται από το Ανατολικό Ποντιφικό Ινστιτούτο στη Ρώμη. Άρχισε να εκδίδεται το 1935 και δημοσιεύει δύο τεύχη κάθε χρόνο, με άρθρα και βιβλιοκριτικές αφιερωμένες στη μελέτη του χριστιανισμού της Ανατολής (ιστορία, θεολογία, πατρολογία, αρχαιολογία, Κανονικό Δίκαιο κ.λπ.). Οι δημοσιεύσεις γίνονται στην Αγγλική, την Ιταλική, τη Γαλλική και τη Γερμανική.  

Ιστότοπος

Par.        Paradosis – Beiträge Zur Geschichte der Altchristlichen Literatur Und Theologie/Etudes De Littérature Et De Théologie Anciennes

Εκδοτική σειρά αφιερωμένη στη μελέτη της πρώιμης χριστιανικής γραμματείας και θεολογίας. Ξεκίνησε το 1947 και ώς το 1997 μετρούσε ήδη 50 τόμους, με θεματολογία που έχει επεκταθεί επίσης στους τομείς της Εκκλησιαστικής Ιστορίας, των Πατερικών Σπουδών, καθώς και της αρχαίας ιστορίας γενικότερα, με την προϋπόθεση το θέμα να σχετίζεται άμεσα με την ιστορία του πρώιμου χριστιανισμού.

Ιστότοπος

PCBE     Prosopographie chrétienne du Bas-Empire

Mandouze, Prosopographie chrétienne du Bas-Empire. 1. Prososopographie de l’Afrique chrétienne (303-533), Éditions du Centre National de la Recherche Scientifique, Paris 1982.

Pietri, L. Pietri, Prosopographie chrétienne du Bas-Empire. 2. Italie (313-604). Volume 1, Α-K, École française de Rome, Roma 2000.

Pietri, L. Pietri, Prosopographie chrétienne du Bas-Empire. 2. Prosopographie de l’Italie chrétienne (313-604). Volume 2, L-Z École française de Rome, Roma 2000.

S. Destephen, Prosopographie chrétienne du Bas-Empire. 3. Diocèse d’Asie (325-641), Éditions du Centre National de la Recherche Scientifique, Paris 2008.

L. Pietri, M. Heijmans, Prosopographie chrétienne du Bas-Empire. 4. La Gaule Chrétienne (314-614). Volume 1, A-H, Éditions du Centre National de la Recherche Scientifique, Paris 2013.

Pietri, M. Heijmans, Prosopographie chrétienne du Bas-Empire. 4. La Gaule Chrétienne (314-614). Volume 2, G-Z, Éditions du Centre National de la Recherche Scientifique, Paris 2013.

Προσωπογραφία χριστιανών της ύστερης Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, από τις αρχές του 4ου αι. μ.Χ. ώς το τέλος της Ύστερης Αρχαιότητας (7ος αι.). Το πολύτομο αυτό έργο συγκεντρώνει πληροφορίες για χριστιανούς κάθε είδους (αξιωματούχους, κληρικούς, μοναχούς κ.ά.) μέσα από πλήθος πηγών, όπως ιστορικά κείμενα, αγιογραφικές παραδόσεις, επιγραφικές μαρτυρίες κ.ά. Σε αντίθεση με την PLRE, που παραθέτει τη λήμματά της με αλφαβητική σειρά, η PCBE ακολουθεί γεωγραφική ταξινόμηση. Παράλληλα, η έμφαση δίνεται στη θρησκευτική ταυτότητα παρά στα αξιώματα, περιλαμβάνοντας έτσι ανθρώπους κάθε κοινωνικής τάξης, άντρες και γυναίκες.

PG        Patrologia Graeca (Patrologiae Graecae Cursus Completus)

PL        Patrologia Latina (Patrologiae Latinae Cursus Completus)

Συλλογές με έργα χριστιανών αλλά και θύραθεν συγγραφέων που συνέγραψαν στα Ελληνικά και τα Λατινικά αντίστοιχα έως τον 15ο αιώνα. Οι περίφημες αυτές εκδοτικές σειρές εκδόθηκε από τον Καθολικό ιερέα και εκδότη Jacques Paul Migne την περίοδο 1841-1866, με στόχο να παραχθεί και να γίνει διαθέσιμη στο Καθολικό ιερατείο ανά την υφήλιο μια οικονομική προσιτή και όσο το δυνατόν πληρέστερη βιβλιοθήκη χριστιανικών έργων.

Αρχικά εκδόθηκε η PL την περίοδο 1844-1855, απαρτιζόμενη από 217 τόμους. Λίγα χρόνια αργότερα, τυπώθηκαν επίσης αναλυτικά ευρετήρια και πίνακες περιεχομένων ανά τόμο (τόμοι 218-221). Η σειρά άρχισε να επανεκδίδεται τη δεκαετία του 1880, με αλλαγές στο κείμενο και στη διάταξη ορισμένων τόμων. 

Η PG αποτελείται από 161 τόμους (σε 166 βιβλία, καθώς οι τόμοι 16 και 87 αποτελούνται από τρία επιμέρους βιβλία ο καθένας και ο τόμος 86 από δύο) που εκδόθηκαν την περίοδο 1857-1866. Ο τελικός τόμος, που επρόκειτο να περιλάβει συμπληρώματα και πλήρες ευρετήριο δεν εκδόθηκε ποτέ.  

Η αρχική έκδοση της PG (81 τόμοι, 1856-1861) περιλάμβανε μεταφράσεις μόνο των ελληνικών κειμένων στη Λατινική. Η δεύτερη έκδοσή της, με 161 τόμους, που παρήχθη την περίοδο 1857-1866, περιλαμβάνει τόσο το ελληνικό κείμενο (ή, σε περίπτωση που δεν έχει διασωθεί, αποσπάσματα από κάποια πρώιμη μετάφραση σε άλλη γλώσσα) όσο και μετάφραση στα Λατινικά. Ενίοτε, παρέχονται κάποιες πληροφορίες για τον συγγραφέα στα Λατινικά. Ο Δωρόθεος Σχολάριος (1812-1888) επιχείρησε να καταστήσει τη σειρά πιο εύχρηστη, ετοιμάζοντας καταλόγους περιεχομένων ανά τόμο (Κλεὶς Πατρολογίας καὶ Βυζαντινῶν Συγγραφέων) και το ημιτελές Ταμεῖον Πατρολογίας με θέματα στα οποία αναφέρονται διάφοροι χριστιανοί συγγραφείς με αντίστοιχες παραπομπές. Το 1912, ο εκδοτικός οίκος Garnier Frères εξέδωσε στο Παρίσι έναν τόμο με ευρετήριο, υπό την επιμέλεια του Ιησουίτη λογίου Ferdinand Cavallera. Τελικά, μια νέα έκδοση ετοιμάστηκε από το Κέντρο Πατερικών Σπουδών στην Αθήνα, η οποία περιλαμβάνει πρόσθετα συμπληρώματα, εισαγωγές, βιβλιογραφίες, λεπτομερή κατάλογο περιεχομένων κ.ά.

Κύριο πλεονέκτημα των συγκεκριμένων σειρών είναι το τεράστιο εύρος τους σε κείμενα και συγγραφείς, αποτελώντας για πολλά από αυτά τη μοναδική διαθέσιμη στο ευρύ κοινό έκδοση. Η εκδοτική αυτή προσπάθεια υπήρξε αποτέλεσμα διεθνούς συνεργασίας, συμπεριλαμβάνοντας μελετητές, εκδότες και διορθωτές από την Ελλάδα, την Ισπανία, την Ολλανδία, τη Γερμανία και το Βέλγιο, καθώς και από τη Γαλλία (όπως ο Καθολικός καρδινάλιος και αρχαιολόγος Jean-Baptiste-François Pitra). Ωστόσο, η ποιότητα της εκτύπωσης και, το κυριότερο, η επιμέλεια και η ακρίβεια των κειμένων και των μεταφράσεων έχουν αρκετές αδυναμίες και ελλείψεις, κυρίως λόγω της βιασύνης του Migne να ενσωματώσει γρήγορα όσο το δυνατόν περισσότερα κείμενα στη σειρά, ανατυπώνοντας τις καλύτερες ή πιο πρόσφατες εκδόσεις στις οποίες είχε πρόσβαση.

Ιστότοπος

Ιστότοπος

Ιστότοπος

Ιστότοπος

PLRE     The Prosopography of the Later Roman Empire

H. M. Jones, J. R. Martindale, J. Morris, The Prosopography of the Later Roman Empire. Volume I, A.D. 260-395, Cambridge University Press, Cambridge 1971.

R. Martindale, The Prosopography of the Later Roman Empire. Volume II, A.D. 395-527, Cambridge University Press, Cambridge 1980.

R. Martindale, The Prosopography of the Later Roman Empire. Volume IIIA, A.D. 527-641, Cambridge University Press, Cambridge 1992.

R. Martindale, The Prosopography of the Later Roman Empire. Volume IIIB, A.D. 527-641, Cambridge University Press, Cambridge 1992.

Έργο προσωπογραφίας της ύστερης Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας σε τρεις τόμους (ο τρίτος χωρισμένος σε δύο βιβλία). Παραθέτει ιστορικές αναφορές, κείμενα, επιγραφές και άλλου είδους πηγές που παρέχουν πληροφορίες για συγκεκριμένα άτομα (κυρίως αξιωματούχους και τις οικογένειές τους) που έζησαν στη ρωμαϊκή επικράτεια από το 260 έως το 641 μ.Χ. Περιλαμβάνονται λήμματα και για πρόσωπα των οποίων η ύπαρξη αμφισβητείται, καθώς για άτομα που γνωρίζουμε τη δράση ή την ύπαρξή τους αλλά όχι το όνομά τους.

Ιστότοπος

PLS         Patrologiae Latinae Supplementum (Patrologiae Cursus Completus. Series Latina. Supplementum)

Patrologiae Cursus Completus. Series Latina. Supplementum, A. Hamman (ed.), 5 vols., Garnier, Paris 1958–74.

Συμπλήρωμα της PL.  

PMS       Patristic Monograph Series

Σειρά μονογραφιών του πανεπιστημίου Catholic University of America, του πρώτιστου ερευνητικού κέντρου της Καθολικής Εκκλησίας στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ιστότοπος

PO          Patrologia Orientalis

Συλλογή συγγραμμάτων χριστιανών συγγραφέων, οι οποίοι συνέγραψαν στα Συριακά, τα Αρμενικά, τα Κοπτικά, τα Αραβικά, τα Αιθιοπικά, τα Γεωργιανά και τα Σλαβικά. Κάθε τόμος περιλαμβάνει μετάφραση του κειμένου κυρίως στα Γαλλικά, αλλά και σε άλλες γλώσσες, όπως τα Αγγλικά, τα Ιταλικά ή και τα Λατινικά. Η σειρά ξεκίνησε το 1897 ως Patrologia Syriaca και περιλαμβάνει πλέον πλήθος έργων, περιλαμβανομένων και κριτικών εκδόσεων της Βίβλου.

Ιστότοπος

Ιστότοπος

PTS        Patristische Texte und Studien

Εκδοτική σειρά που ξεκίνησε το 1963 και περιλαμβάνει εκδόσεις έργων, σχόλια και μονογραφίες που σχετίζονται με κείμενα και διδασκαλίες χριστιανών συγγραφέων.

Ιστότοπος

 

RAC        Reallexikon für Antike und Christentum

Έργο αναφοράς αφιερωμένο στη μελέτη της Ύστερης Αρχαιότητας, ιδίως στην ανάπτυξη, την εξέλιξη και την επικράτηση του χριστιανισμού. Η σειρά χρηματοδοτείται από την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας και το κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας στο πλαίσιο του έργου της Ακαδημίας Επιστημών, Ανθρωπιστικών Επιστημών και Τεχνών της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, και εκδίδεται από το Ινστιτούτο Franz Joseph Dölger του Πανεπιστημίου της Βόννης. Περιλαμβάνει ήδη 35 τόμους. 

Ιστότοπος

Ιστότοπος

RB          Revue Biblique

Τριμηνιαίο περιοδικό που εκδίδεται από το 1892 από την École biblique et archéologique française de Jérusalem (Γαλλική Βιβλική και Αρχαιολογική Σχολή της Ιερουσαλήμ), η οποία ιδρύθηκε από δομινικανούς μοναχούς. Δημοσιεύει άρθρα, χρονογραφήματα, κριτικές και εκθέσεις σχετικά με τη μελέτη της Βίβλου και συναφών πεδίων (κείμενα, επιγραφές, ιστορία, γεωγραφία, αρχαιολογία και γλώσσες της αρχαίας Εγγύς Ανατολής, θεολογία κ.ά.).

Είναι το παλαιότερο περιοδικό στη Γαλλική που είναι αφιερωμένο στη μελέτη της Βίβλου. Από το 1892 ώς το 1914 είχε τον τίτλο Revue biblique internationale, ενώ τιτλοφορούνταν Vivre et Penser: recherches dexégèse et dhistoire για μια σύντομη περίοδο κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Από το 2016, την έκδοσή του έχει αναλάβει ο εκδοτικός οίκος Peeters.

Ιστότοπος

Ιστότοπος

RBén     Revue Bénédictine

Εξαμηνιαίο περιοδικό εκκλησιαστικής ιστορίας και λογοτεχνίας που εκδίδεται από το 1884 από μοναχούς της Μονής Maredsous. Δημοσιεύει κείμενα και πρωτότυπες μελέτες, κυρίως στους τομείς της λειτουργικής και της μοναστικής ιστορίας, καθώς και βιβλιοκριτικές και δύο βιβλιογραφικά δελτία: το Bulletin dhistoire bénédictine (δύο τεύχη ετησίως, χωριστά από τη Revue) και το Bulletin de la Bible latine.

Ιστότοπος

Ιστότοπος

REA       Revue des études anciennes

Εξαμηνιαίο περιοδικό που άρχισε να εκδίδεται το 1899 από τον ιστορικό, αρχαιολόγο και επιγραφικό Georges Radet. Δημοσιεύει άρθρα για την ιστορία, την επιγραφική, την αρχαιολογία, τη λογοτεχνία και τη φιλοσοφία της αρχαιότητας.

Ιστότοπος

RHE       Revue dhistoire ecclésiastique

Περιοδικό που εκδίδεται από καθηγητές του Université catholique de Louvain και του Katholieke Universiteit Leuven, δημοσιεύοντας τέσσερα τεύχη ετησίως, περιέχοντας άρθρα που αφορούν την ιστορία του χριστιανισμού, καθώς και περιλήψεις και κριτικές των σημαντικότερων βιβλίων Εκκλησιαστικής ιστορίας που δημοσιεύονται τα τελευταία χρόνια. Από το 2011, τα άρθρα μπορούν να γράφονται στα Αγγλικά, τα Γαλλικά, τα Γερμανικά, τα Ισπανικά ή τα Ιταλικά. Παράλληλα, κάθε τεύχος περιέχει κατάλογο με συνέδρια, διακρίσεις, διδακτορικές διατριβές, θανάτους και άλλα σχετικά γεγονότα ανά χώρα.

Εξαιρετικό εργαλείο του περιοδικού αποτελεί η εκτεταμένη και ενημερωμένη σχετική βιβλιογραφία. Από το 2011, ολόκληρη η βιβλιογραφία δημοσιεύεται στο δεύτερο τεύχος κάθε έτους.

Ιστότοπος

RQ          Römische Quartalschrift für christliche Altertumskunde und für Kirchengeschichte

Περιοδικό ομότιμης αξιολόγησης αφιερωμένο στην αρχαιολογία του χριστιανισμού και την Εκκλησιαστική ιστορία, που εκδίδεται από το Κολλέγιο Ιερέων του Campo Santo Teutonico της Ρώμης και το Ρωμαϊκό Ινστιτούτο της Εταιρείας Görres.

Ιστότοπος

RSPT     Revue des sciences philosophiques et théologiques

Περιοδικό αφιερωμένο στη φιλοσοφία, τη θεολογία και τις θρησκευτικές σπουδές, που άρχισε να εκδίδεται το 1907 από μια ομάδα Γάλλων Δομινικανών που ζούσαν εξόριστοι στο Βέλγιο. Είναι διαθέσιμο σε ψηφιακή μορφή στην πύλη του περιοδικού Cairn.info. Η πρόσβαση είναι εντελώς δωρεάν για όλα τα τεύχη από το 2001 (τόμος 85), με εξαίρεση τους δύο τελευταίους τόμους κάθε έτους.

Ιστότοπος

Ιστότοπος

RSR        Recherches de science religieuse

Τριμηνιαίο ακαδημαϊκό περιοδικό αφιερωμένο στην έρευνα της θρησκείας, της ιστορίας και της φιλοσοφίας των θρησκειών και της θεολογίας. Εκδίδεται από το 1910 και αποτελεί πλέον σήμερα χώρο επικοινωνίας και συζήτησης για πλήθος θεμάτων, με δημοσιεύσεις θρησκειολογικών συζητήσεων σε ενημερωτικά δελτία (Bulletins), τα οποία καλύπτουν όλους τους θεολογικούς κλάδους. Ορισμένα από τα θέματα εξετάζονται στην εξαμηνιαία συνάντηση του RSR (colloques biannuels).

Ιστότοπος

Ιστότοπος

Ιστότοπος

RTAM    Recherches de Théologie Ancienne et Médiévale

Περιοδικό ομότιμης αξιολόγησης που εκδίδεται από το Thomas-Institut του Πανεπιστημίου της Κολωνίας και το De Wulf-Mansion Centre του Πανεπιστημίου του Leuven. Δημοσιεύει πρωτότυπη έρευνα σε όλους τους κλάδους της θεολογίας και της φιλοσοφίας από τον Αυγουστίνο και τον πρώιμο Μεσαίωνα μέχρι τον ύστερο σχολαστικισμό. Παλαιότερα είχε τον τίτλο Recherches de Théologie Ancienne et Médiévale. Στα άρθρα του περιλαμβάνονται μελέτες που εστιάζουν στη φιλοσοφική και θεολογική παράδοση του Μεσαίωνα, εκδόσεις κειμένων και μελέτες χειρογράφων, ενώ συμπληρώνονται τακτικά από μια έκθεση πρόσφατων ερευνών, στην οποία παρουσιάζονται πρόσφατες σχετικές δημοσιεύσεις και μια επιλεκτική επισκόπηση της αντίστοιχης βιβλιογραφίας. Γλώσσες δημοσίευσης είναι τα Αγγλικά, τα Γαλλικά και τα Γερμανικά.

Ιστότοπος

SAC        Studies in Antiquity and Christianity

Εκδοτική σειρά του Ινστιτούτου για την Αρχαιότητα και τον Χριστιανισμό του Claremont Graduate University της Καλιφόρνια, ενός διεπιστημονικού κέντρου αφιερωμένου στη μελέτη των απαρχών του δυτικού πολιτισμού: την αρχαία

Εγγύς Ανατολή, την ελληνορωμαϊκή αρχαιότητα, καθώς και την εμφάνιση του του Ιουδαϊσμού, του Χριστιανισμού και του Ισλάμ.

Ιστότοπος

SacEr     Sacris erudiri: Jaarboek voor Godsdienstwetenschappen

Ετήσιο περιοδικό αφιερωμένο στη μελέτη της θρησκείας, ιδίως του Χριστιανισμού έως το 1500 μ.Χ. Άρχισε να εκδίδεται το 1948 από τον Dom Eligius Dekkers με στόχο τη δημοσίευση ερευνών και μελετών που προωθούν τον διεπιστημονικό διάλογο. Θεματικά, καλύπτει κάθε πτυχή της ιστορίας του χριστιανισμού, καθώς και μελέτες κειμένων στα Λατινικά και τα Ελληνικά.

Ιστότοπος

SBL        Society for Biblical Literature

Διεθνής οργανισμός που ιδρύθηκε το 1880 και αποτελεί σήμερα την παλαιότερη και μεγαλύτερη επιστημονική κοινότητα που εστιάζει στην κριτική μελέτη της Βίβλου από διάφορους ακαδημαϊκούς κλάδους. Κύριος στόχος της είναι η προώθηση της ακαδημαϊκής μελέτης και της ερμηνείας των κειμένων της Βίβλου και άλλων συναφών κειμένων. Η Εταιρεία δημοσιεύει έρευνες και μελέτες μέσω των τριών περιοδικών της εκδόσεων:

  • Journal of Biblical Literature: τριμηνιαίο περιοδικό που προωθεί την κριτική και ακαδημαϊκή μελέτη της Βίβλου.
  • Review of Biblical Literature: περιλαμβάνει κριτικές βιβλίων στις σπουδές της Βίβλου και σε συναφείς τομείς. Δημοσιεύεται ψηφιακά στο SBL Central και σε ετήσια έντυπη έκδοση.
  • TC: A Journal of Biblical Textual Criticism: διαδικτυακό περιοδικό αφιερωμένο στην κριτική κειμένων των εβραϊκών και χριστιανικών Βιβλικών κειμένων. Είναι ανοικτής πρόσβασης και διαθέσιμο δωρεάν σε όλους.

Η SBL Press εκδίδει επίσης βιβλία σε διάφορες σειρές που καλύπτουν όλες τις πτυχές των Βιβλικών σπουδών.

Ιστότοπος

 

SBLTT   Society of Biblical Literature Texts and Translations

Από το 1972 ώς το 1999, η συγκεκριμένη εκδοτική σειρά της SBL δημοσίευσε μεταφράσεις αρχαίων κειμένων. Η σειρά συνεχίζεται πλέον υπό τον τίτλο Writings from the GrecoRoman World.

Ιστότοπος

Ιστότοπος

SC           Sources chrétiennes

Σειρά αφιερωμένη στη δημοσίευση κυρίως κριτικών εκδόσεων (με μετάφραση στα Γαλλικά) έργων χριστιανών συγγραφέων που έζησαν έως τον 12ο αιώνα και συνέγραψαν στα Ελληνικά, τα Λατινικά, τα Συριακά, τα Κοπτικά, τα Αρμενικά, τα Αραβικά, τα Γεωργιανά, τα Αιθιοπικά, καθώς και σε άλλες γλώσσες. Κάποια κείμενα δημοσιεύονται μόνο μεταφρασμένα. Μια παράλληλη συλλογή έργων έχει αφιερωθεί στον Ιουδαίο στοχαστή Φίλωνα Αλεξανδρέα.

Η συλλογή, που ξεκίνησε το 1942 από τους Ιησουίτες μελετητές του πρώιμου χριστιανισμού Henri de Lubac, Jean Daniélou και Claude Mondésert, μετρά ήδη πάνω από 600 τόμους. Κατά κανόνα, κάθε τόμος περιλαμβάνει κριτικό υπόμνημα, μετάφραση, σημειώσεις και εισαγωγή. Ορισμένοι περιλαμβάνουν και σύντομο σχολιολόγιο. Η επιμέλεια της σειράς πραγματοποιείται από το Institut des Sources Chrétiennes και έκδοσή της από τον εκδοτικό οίκο Les Éditions du Cerf στο Παρίσι.

Ο ιστότοπος Sources Chrétiennes Online δίνει τη δυνατότητα σε μελετητές να κάνουν στοχευμένες αναζητήσεις στα δημοσιευμένα κείμενα (τόσο στην αρχική γλώσσα όσο και στη γαλλική μετάφραση) για τον εντοπισμό χωρίων χρήσιμων στην έρευνά τους. Η εισαγωγή, το κριτικό υπόμνημα και οι σχετικές σημειώσεις και τα σχόλια είναι διαθέσιμα αποκλειστικά στις τυπωμένες εκδόσεις.

Ιστότοπος

Ιστότοπος

SCH        Studies in Church History

Περιοδικό που εκδίδεται ετησίως εκ μέρους της Ecclesiastical History Society του Cambridge. Περιλαμβάνει εισηγήσεις και ανακοινώσεις των συνεδρίων του οργανισμού, καθώς και νέες εργασίες τόσο από καταξιωμένους όσο και από νέους μελετητές.

Ιστότοπος

ScrHier      Scripta Hierosolymitana

Σειρά μονογραφιών που εκδίδονται από το Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ και εστιάζουν στη μελέτη της εγγύς ανατολής και του Ιουδαϊσμού, αλλά επεκτείνονται και σε άλλους επιστημονικούς κλάδους, όπως η λογοτεχνία και η ιστορία της τέχνης. 

Ιστότοπος

Subsidia Hagiographica Series

Σειρά μονογραφιών, κριτικών εκδόσεων και έργων αναφορών που συμπληρώνουν τις αγιογραφικές εκδόσεις Acta Sanctorum και Analecta Bollandiana. Περιλαμβάνουν καταλόγους αγιογραφικών χειρογράφων σημαντικών βιβλιοθηκών καθώς και τις περίφημες Bibliothecae hagiographicae, οι οποίες απαριθμούν όλα τα ελληνικά και λατινικά αγιογραφικά κείμενα που χρονολογούνται έως το 1500 μ.Χ.

 

Ιστότοπος

SEG        Supplementum epigraphicum graecum

Ετήσια επισκόπηση αφιερωμένη στη μελέτη και τη δημοσίευση ελληνόγλωσσων επιγραφών που χρονολογούνται έως τον 8ο αιώνα μ.Χ. Άρχισε να εκδίδεται το 1923, με πρωτοβουλία του  J. J. E. Hondius, στο Leiden της Ολλανδίας. Περιλαμβάνει όλες τις δημοσιεύσεις νέων επιγραφών ενός συγκεκριμένου έτους (λ.χ., ο τόμος του 2019 περιέχει όσες επιγραφές δημοσιεύτηκαν για πρώτη φορά το 2015) καθώς και μελέτες πάνω σε ήδη δημοσιευμένες επιγραφές, παρουσιάζοντας νέες πιθανές αναγνώσεις, διορθώσεις και ερμηνείες. Ο τόμος ολοκληρώνεται με αναλυτικά ευρετήρια. Η σειρά είναι πλέον διαθέσιμη και ψηφιακά από τις εκδόσεις Brill.

 Ιστότοπος

SO           Symbolae osloenses

Περιοδικό που εκδίδεται στη Νορβηγία και είναι αφιερωμένο στις Ελληνικές και Λατινικές σπουδές, καλύπτοντας όλους τους κλάδους της κλασικής έρευνας, συμπεριλαμβανομένων μεσαιωνικών λατινικών, βυζαντινών και αναγεννησιακών κειμένων.

Ιστότοπος

SR           Studies in Religion / Sciences religieuses

Δίγλωσσο τριμηνιαίο ακαδημαϊκό περιοδικό ομότιμης αξιολόγησης που καλύπτει διάφορους τομείς θρησκειολογικών και θεολογικών σπουδών.

Ιστότοπος

StPatr     Studia Patristica

Εκδοτική σειρά που δημοσιεύει εισηγήσεις που εκφωνήθηκαν στα Διεθνή Συνέδρια Πατερικών Σπουδών που πραγματοποιούνται κάθε τέσσερα χρόνια στην Οξφόρδη. Οι εισηγήσεις αυτές καλύπτουν όλο το πεδίο των Πατερικών Σπουδών, τόσο στην Ανατολή όσο και στη Δύση, από τον δεύτερο αιώνα και μετά.

Ιστότοπος

StPB      Studia postBiblica / Studia Post Biblica

Εκδοτική σειρά αφιερωμένη στη μελέτη του Ιουδαϊσμού, καθώς και στην ιουδαϊκή ιστορία και τον πολιτισμό.

Ιστότοπος

StStor           Studi Storici

Τριμηνιαίο περιοδικό αφιερωμένο στη μελέτη της ιστορίας από την αρχαία έως τη σύγχρονη εποχή. Άρχισε να εκδίδεται το 1959 από το Istituto Gramsci.

Ιστότοπος

 

TaS         Texts and Studies

Σειρά μονογραφιών αφιερωμένη στη μελέτη Βιβλικών και Πατερικών κειμένων. Περιλαμβάνει κριτικές εκδόσεις, μελέτες πρωτογενών πηγών και αναλύσεις κειμενικών παραδόσεων.

Ιστότοπος

Ιστότοπος

TRE        Theologische Realenzyklopädie

Εγκυκλοπαίδεια που περιλαμβάνει 36 τόμους λημμάτων (1976-2004) αφιερωμένη στη μελέτη της θεολογίας. Συνολικά περιλαμβάνει περισσότερα από 2.500 άρθρα που αφορούν επίσης και άλλα επιστημονικά πεδία, όπως η ιστορία, η φιλοσοφία και οι εβραϊκές και οι θρησκευτικές σπουδές. Είναι πλέον διαθέσιμη και ηλεκτρονικά.

Ιστότοπος

TRu        Theologische Rundschau

Τριμηνιαίο περιοδικό αφιερωμένο στη θεολογική έρευνα. Περιλαμβάνει σχετικά άρθρα, βιβλιογραφικές ανασκοπήσεις, βιβλιοκριτικές και θεματικά δοκίμια.

Ιστότοπος

TS           Theological Studies

Περιοδικό που εκδίδεται από τη Society of Jesus στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής με πρώτιστο στόχο τη στήριξη του έργου της Καθολικής Εκκλησίας, κυρίως μέσω της δημοσίευσης μελετών θεολογικού ενδιαφέροντος.

Ιστότοπος

TU       Texte und Untersuchungen zur Geschichte der Altchristliche Literatur

Εκδοτική σειρά αφιερωμένη στην πρώιμη χριστιανική ιστορία και γραμματεία. Άρχισε να εκδίδεται το 1883 από τους Adolf Harnack και Oscar von Gebhardt ως συμπλήρωμα της σειράς Griechischen Christlichen Schriftsteller. Η παραπομπή στους τόμους έχει τη μορφή TU 12, 2, με τον πρώτο αριθμό να αναφέρεται στον τόμο και τον δεύτερο στο τεύχος, καθώς, αρχικά, δημοσιεύονταν περίπου τέσσερα τεύχη ανά έτος, τα οποία συναποτελούσαν έναν τόμο. Η πυκνότητα της έκδοσης εντάθηκε στις αρχές του 20ού αιώνα, με αποτέλεσμα να δημοσιεύονται ενίοτε ταυτόχρονα περισσότεροι του ενός τόμοι. Ορισμένα έργα εμφανίστηκαν αρχικά ως ανεξάρτητες εκδόσεις, αλλά αργότερα συμπεριλήφθηκαν στη σειρά. Ως αποτέλεσμα, οι επιμέρους δημοσιεύσεις έχουν ενίοτε διαφορετικό έτος έκδοσης από τον τόμο.

Ιστότοπος

USQR     Union Seminary Quarterly Review

Τριμηνιαίο ακαδημαϊκό περιοδικό ομότιμης αξιολόγησης αφιερωμένο στη θεολογία. Άρχισε να εκδίδεται το 1945 και διακόπηκε το 2016.

 Ιστότοπος

VC           Vigiliae Christianae

Περιοδικό ομότιμης αξιολόγησης αφιερωμένο στη μελέτη της ζωής και της γλώσσας των πρώιμων χριστιανικών κοινοτήτων. Περιέχει άρθρα που επικεντρώνονται στην ιστορία, τον πολιτισμό, τη γλώσσα και τη γραμματεία των πρώτων χριστιανών (με εξαίρεση την Καινή Διαθήκη), καθώς στη χριστιανική επιγραφική και αρχαιολογία. Η γραμματεία των μεσαιωνικών χρόνων εξετάζεται στον βαθμό που συσχετίζεται με την πρώιμη χριστιανική περίοδο.

 Ιστότοπος

VetChr  Vetera Christianorum

Περιοδικό του Τμήματος Ανθρωπιστικής Έρευνας και Καινοτομίας (Dipartimento di Ricerca e Innovazione Umanistica) του Πανεπιστημίου του Bari, στην Ιταλία (Università degli Studi di Bari). Δημοσιεύει δοκίμια στους τομείς της λογοτεχνίας και της ιστορίας του χριστιανισμού από τις απαρχές του έως τον πρώιμο Μεσαίωνα. Εκδίδεται σε ετήσια βάση από το τεύχος 51 του 2014.

Ιστότοπος

WUNT   Wissenschaftliche Untersuchungen zum Neuen Testament

Εκδοτική σειρά που καλύπτει συνολικά το πεδίο του πρώιμου χριστιανισμού και του εβραϊκού και ελληνορωμαϊκού περιβάλλοντός του. Διευθύνεται από μια διεθνή συντακτική ομάδα που εκπροσωπεί διάφορες ερευνητικές παραδόσεις και ευρεία θεματολογία. Δημοσιεύει εξειδικευμένες μονογραφίες, μεταδιδακτορικές διατριβές, δοκίμια, συλλογές πηγών και εκδόσεων καθώς και πρακτικά συνεδρίων.

Η σειρά WUNT II αποτελεί το συμπλήρωμα της πρώτης, περιλαμβάνοντας διατριβές και μονογραφίες νεότερων ερευνητών, καθώς και καινοτόμα πρακτικά συνεδρίων με θέμα την έρευνα και τη μελέτη της Καινής Διαθήκης.

 Ιστότοπος

 

ZAC        Zeitschrift für Antikes Christentum

Περιοδικό αφιερωμένο στη διεπιστημονική μελέτη του πρώιμου χριστιανισμού, περιλαμβάνοντας θεματικές που αφορούν εν γένει την ιστορία της αρχαιότητας, την κλασική φιλολογία, την ιστορία της φιλοσοφίας, την αρχαιολογία, την επιγραφική, την παπυρολογία, την παλαιογραφία και άλλους κλάδους. Το περιοδικό δημοσιεύει επίσης σύντομες κριτικές εκδόσεις πρώιμων χριστιανικών πηγών σε ανατολικές γλώσσες, όπως τα Συριακά, τα Κοπτικά και τα Αιθιοπικά.

 Ιστότοπος

ZDMG    Zeitschrift der Deutschen Morgenländischen Gesellschaft

Περιοδικό της Deutsche Morgenländische Gesellschaft (DMG), η οποία ιδρύθηκε το 1845. Το περιοδικό εκδίδεται από το 1847, καλύπτοντας όλους τους τομείς των Ανατολικών Σπουδών.

Ιστότοπος

ZKG        Zeitschrift für Kirchengeschichte

Περιοδικό αφιερωμένο στην Εκκλησιαστική ιστορία. Ορισμένα από τα τεύχη του είναι αφιερωμένα σε συγκεκριμένες θεματικές, γι’ αυτό και στη συνέχεια ενσωματώνονται σε επιμέρους τόμους.

Ιστότοπος

ZPE        Zeitschrift für Papyrologie und Epigraphik

Περιοδικό αφιερωμένο στη μελέτη της ελληνορωμαϊκής αρχαιότητας με βάση, κυρίως αλλά όχι αποκλειστικά, επιγραφές και παπύρους. Άρχισε να εκδίδεται από τους Reinhold Merkelbach και Ludwig Koenen το 1967, δημοσιεύοντας τέσσερις ή πέντε τόμους ετησίως. Τα άρθρα αφορούν κάθε κλάδο του ελληνορωμαϊκού κόσμου, από τη λογοτεχνία και την ιστορία έως τη φιλοσοφία και τον πολιτισμό.

 

Ιστότοπος

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: http://www.postaugustum.com/%cf%83%cf%85%ce%bd%cf%84%ce%bf%ce%bc%ce%bf%ce%b3%cf%81%ce%b1%cf%86%ce%af%ce%b5%cf%82-%cf%80%ce%b5%cf%81%ce%b9%ce%bf%ce%b4%ce%b9%ce%ba%ce%ac-%cf%83%ce%b5%ce%b9%cf%81%ce%ad%cf%82-%ce%ba%ce%b1%ce%b9/