Ρωμαϊκή Τέχνη: Από τον Ρωμύλο έως τον Κωνσταντίνο

 Nancy H. Ramage Andrew Ramage, Ρωμαϊκή Τέχνη: Από τον Ρωμύλο έως τον Κωνσταντίνο, University Studio Press, Θεσσαλονίκη 2018.

Η δεύτερη ελληνική έκδοση της Ρωμαϊκής Τέχνης, επιστημονικά αναθεωρημένη και με πολλές νέες έγχρωμες εικόνες, αποτελεί μια ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα εισαγωγή στη ζωγραφική, γλυπτική, αρχιτεκτονική και στις διακοσμητικές τέχνες του ρωμαϊκού κόσμου. Με σαφείς και περιεκτικές αναλύσεις, το βιβλίο καλύπτει τα 1300 χρόνια από τους Ετρούσκους, τους προδρόμους των Ρωμαίων, έως την αποδοχή του χριστιανισμού στα χρόνια του αυτοκράτορα Μεγάλου Κωνσταντίνου. Το νέο υλικό που προστέθηκε περιλαμβάνει περισσότερα στοιχεία σχετικά με τη διάσωση των αρχαιοτήτων και τα ηθικά ζητήματα που προέκυψαν αναφορικά με τη συλλογή τους. επίσης, πολλά περισσότερα νομίσματα και πολύτιμους λίθους και περισσότερες πληροφορίες για την αρχιτεκτονική και τη μηχανική, συμπεριλαμβανομένων των λιμανιών του Κλαυδίου και του Τραϊανού κοντά στη Ρώμη. Παραδείγματα από υλικό πρόσφατων ανασκαφών, συμπεριλαμβανομένης της εντυπωσιακής κεφαλής του Αδριανού από τη Σαγαλασσό, έχουν επίσης προστεθεί. Tέλος, λαμβάνονται υπόψη πρόσφατες μελέτες, όπως π.χ. η νέα χρονολόγηση της Λύκαινας του Καπιτωλίου και του Πανθέου. Το βιβλίο περιλαμβάνει ένα χρονολογικό πίνακα με τις πλέον σημαντικές περιόδους, γεγονότα και έργα τέχνης, και συμπληρώνεται από έναν κατάλογο ρωμαϊκών θεοτήτων και των αντιστοίχων ελληνικών, ακόμη πίνακες αρχαίων συγγραφέων και Ρωμαίων αυτοκρατόρων. Μια ενημερωμένη βιβλιογραφία προσφέρει την ευκαιρία για περαιτέρω ανάγνωση και έρευνα. Η ελληνική δεύτερη έκδοση του βιβλίου έγινε από την πρωτότυπη ξενόγλωσση έκδοση με τίτλο Roman Art. Romulus to Constantine (6th editon). • Η Nancy H. Ramage είναι ομότιμη καθηγήτρια της έδρας Charles A. Dana των Ανθρωπιστικών Σπουδών και Τεχνών στο Ithaca College. Ο Andrew Ramage είναι ομότιμος καθηγητής της Ιστορίας της Τέχνης και Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Cornell. • Η Θεοδοσία Στεφανίδου-Τιβερίου είναι ομότιμη καθηγήτρια στο τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΑΠΘ.

Δείτε επίσης: University Studio Press

0 Shares:
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Διαβάστε περισσότερα

Η εξέγερση των Ανδριάντων. Οπτικές του φόβου και του θανάτου στην Αντιόχεια επί Θεοδοσίου

Παρασκευή Κουρκουβάτη, Η εξέγερση των Ανδριάντων. Οπτικές του φόβου και του θανάτου στην Αντιόχεια επί Θεοδοσίου, Ηρόδοτος, Αθήνα…
Διαβάστε περισσότερα