Αρισταίνετος, “Ερωτικαί Επιστολαί”

Εξαιρετικά ευτυχής θα ένιωθε ο Αρισταίνετος εάν έπαιρνε στα χέρια του την έκδοση της ερωτικής επιστολογραφίας του από τον Βερτουδάκη και τις εκδόσεις Gutenberg. O Aρισταίνετος πιθανόν έζησε και έγραψε τον πέμπτο μεταχριστιανικό αιώνα, σε μια εποχή που νομίζαμε ότι η χριστιανική ηθική δεν θα επέτρεπε στην ερωτική λογοτεχνία να βρει κοινό. Ο Αρισταίνετος στο έργο του δεν κάνει απολύτως καμιά μνεία στο χριστιανισμό. Μοιάζει να ζει ακόμη σε ένα πολυθεϊστικό σύμπαν. Ερωτολογεί δίχως να χυδαιολογεί. Ο λόγος του παραμένει πάντα υπαινικτικός. Δεν αναφέρει πότε τον ομοφυλόφιλο και τον παιδικό έρωτα, υπό την επίδραση του χριστιανισμού. Χρησιμοποιεί ωστόσο ομοερωτικό (κυρίως πλατωνικό) λεξιλόγιο σε ετερόφυλα συμφραζόμενα. Και αναπάντεχα παρέχει τη γυναικεία οπτική σε ερωτικά ζητήματα.

Ο Βερτουδάκης είναι ένας άριστος φιλόλογος που γνωρίζει σε βάθος τις πηγές του. Αναφέρεται, όπως θα περιμέναμε, στην προγενέστερη παράδοση, στην οποία εντάσσεται ο Αρισταίνετος αλλά και, όπως ίσως δεν θα περιμέναμε, ενίοτε στην αξιοποίηση αγαπημένων αρχαίων ελληνικών ερωτικών μοτίβων από μεταγενέστερους Έλληνες λογοτέχνες, επιτρέποντας να διαφανεί τον ενδιαφέρον του για τη σχέση αρχαιότητας και νεωτερικότητας.

Το βιβλίο του Βερτουδάκη μπορεί να διαβαστεί εξίσου ευχάριστα από τον ειδικό αναγνώστη και από το ευρύ κοινό. Ένα διόλου ευκαταφρόνητο επίτευγμα. Η επιτυχία που μέσα σε λίγους μήνες γνωρίζει το βιβλίο είναι απόλυτα δικαιολογημένη. Αναμένουμε με ανυπομονησία τα επόμενα πονήματά του.

Δέσποινα Ιωσήφ

Δρ. Αρχαίας Ιστορίας

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: http://www.postaugustum.com/%ce%b1%cf%81%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%b1%ce%af%ce%bd%ce%b5%cf%84%ce%bf%cf%82-%ce%b5%cf%81%cf%89%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%b1%ce%af-%ce%b5%cf%80%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%bf%ce%bb%ce%b1%ce%af/